Čtvrtek, 25. dubna 2024

Formule 1 musí myslet na životní prostředí, varuje Rosberg

Formule 1 musí myslet na životní prostředí, varuje Rosberg

Ekologický pohled se do formule 1 snažil zavést bývalý prezident FIA Max Mosley, ale ve své snaze příliš neuspěl. Systémy na rekuperaci kinetické energie vydržely jen jeden rok. Podle Nica Rosberga se ale vrcholová motoristická disciplína bez větší ohleduplnosti k životnímu prostředí neobejde.

"Je to něco, co by v budoucnu skutečně mohlo snížit zájem o tento sport," varoval. "Lidé se budou více zajímat o životní prostředí, takže je to oblast, v které bude třeba konat a dosáhnout pokroku."

Max Mosley počítal ve svých dlouhodobých plánech s motory s nižší spotřebou a například společnost Virgin, která přestoupí od Brawnu k Manoru, se chtěla zabývat ekologickým palivem pro vozy F1.

Nico Rosberg se domnívá, že by nový prezident FIA Jean Todt měl v těchto snahách pokračovat.

"Rád bych, aby trochu změnil image formule 1, aby byla přívětivější k životnímu prostředí," řekl o Todtovi. "Je diskutabilní, zda je (F1) pro životní prostředí tak špatná, ale je to image, kterou máme."

"Takže je důležité něco proti tomu dělat, jako tomu bylo s KERS, ale je třeba zajít ještě dál."

Změna na postu prezidenta FIA byla podle Rosberga správná. Pravděpodobný pilot Brawnu GP věří, že Jean Todt potřebné změny zvládne.

"Je velmi dobře, že nastala změna," uvedl pro ITV. "Je to jako vánek čerstvého vzduchu a pan Todt se bude zabývat tím, co je dobře a co špatně, a pak uskuteční změny."

"Je velmi schopný, takže věřím, že odvede dobrou práci a bude dobrý pro tento sport a všechno ostatní, o co se FIA stará. Bude zajímavé sledovat, s čím přijde."

www.f1sports.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů