Pátek, 29. března 2024

Nejvíce připomínek ke státní energetické koncepci zatím podalo ministerstvo životního prostředí

Nejvíce připomínek ke státní energetické koncepci zatím podalo ministerstvo životního prostředí

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejvíce výtek proti aktualizované státní energetické koncepci, která právě prochází připomínkovým řízení, má ministerstvo životního prostředí (MŽP). Na úterní tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

"Řešíme několik sporů," uvedl ministr Tošovský. Přitom ale podle jeho náměstka Tomáše Hünera jsou přístupy ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) jsou v mnoha ohledech zelenější než ty z pera ministerstva životního prostředí.

"Připravili jsme aktualizaci energetické koncepce, vycházeli jsme ze závěrů Pačesovy komise a našich odborných znalostí," uvedl ministr Tošovský. "Nežijeme v energetickém blahobytu a musíme se uskromnit, to bylo východisko," dodal.

Aktualizace energetické koncepce je strategickým dokumentem České republiky do roku 2030. Obsahuje zároveň i vizi české energetiky do roku 2050. Do nové koncepce je zapracován i vyšší důraz na obnovitelné zdroje v energetickém mixu země. "Jsme dokonce kritizováni, že jdeme zeleným hnutím na ruku," prohlásil náměstek Hüner.

Nová energetická koncepce řešila kontroverzní témata jaderné energetiky a limitů těžby uhlí, nad kterými zatím nepanuje politická shoda.

Kvůli politickému riziku u zemí zásobujících Česko plynem doporučuje koncepce nejvýše dvacetiprocentní podíl plynu na energetickém mixu země. "Za ministerstvo zahraničních věcí nás zajímala především energetická bezpečnost a jsme potěšeni, že koncepce staví hlavně na domácích zdrojích," řekl velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Státní energetická koncepce z dílny MPO byla představena v polovině září a nyní prochází připomínkovým řízením. "Poté co projdeme všechny připomínky, půjde dokument co nejdříve do vlády. Kdy to bude, neumím zatím říct," řekl ministr Tošovský.

Michal Šenk, senk@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů