Čtvrtek, 28. března 2024

Zelená politika USA se zadrhla

Zelená politika USA se zadrhla

Jedním z nejdůležitějších jednacích bodů prezidenta Baracka Obamy v Pekingu bude otázka omezování uhlíkových emisí. Spojené státy a Čína společně představují 40 procent celosvětové produkce skleníkových plynů a právě na postoji těchto dvou zemí nejvíce závisí osud nadcházející globální konference o klimatu v Kodani.

Za USA je ale předem jasné, že z aktuálních americko-čínských jednání závazky nevzejdou a že v Kodani se nebude jednat o konkrétních limitech, jež by navázaly na Kjótský protokol. Jednat se spíš bude pouze o "rámcovém pokroku", jak před několika dny nazval prezident Obama návrh, aby se v Kodani vytýčily mezistupně, které by s nejméně ročním odkladem mohly vyústit v další pokus o globální dohodou.

Nejednotní zákonodárci

Obamova administrativa původně doufala, že by do Kodaně mohla přivézt nový emisní zákon, ale legislativa se zastavila v Senátu a jednání přepadnou až do příštího roku.

"Senát bude na zákoně pracovat na začátku Kodaně i po jejím skončení," vystihl situaci Michael Levi, který se touto problematikou zabývá v Radě pro zahraniční politiku.

Návrh, založený na obchodování s povolenkami, v létě prošel Sněmovnou reprezentantů a jeho senátní verzi před několika dny schválil výbor pro životní prostředí. Jenže proti jsou nejen všichni republikáni. Také řada demokratů má výhrady k poměrně složité normě, o níž není jasné, jak by se promítla do cen energií.

Ve stávající podobě by návrh zákona neměl v Senátu šanci získat potřebný počet hlasů. Což potvrdil osobně i jeden z jeho předkladatelů senátor John Kerry, který společně s republikánem Lindseym Grahamem a nezávislým Joem Liebermanem nyní ustanovil nový pracovní tým, jenž by měl připravit alternativní návrh.

Podle senátora Grahama musí být mezi kompromisy větší podpora rozvoje jaderné energetiky, možnost těžby ropy v pobřežních vodách a důraz na technologie umožňující čistý provoz klasických uhelných elektráren.

"Jsme teprve v počáteční fázi," připustil John Kerry s tím, že nový návrh se může tvořit prakticky znovu od začátku.

Z hlediska demokratů je to sice aktuálně politická prohra, ale směrodatný je pro ně postoj americké veřejnosti, která se podle průzkumů obává možných negativních dopadů zákona na hospodářství.

Vyplatí se to?

Podle analytiků hrály tyto obavy roli v nedávných guvernérských volbách ve Virginii, ve státě se silnou těžbou uhlí.

Vítězný republikán Bob McDonell během kampaně atakoval svého demokratického oponenta kvůli jeho podpoře emisní legislativy. Před kongresovými volbami na podzim 2010 mají demokraté výsledek z Virginie na paměti.

Podle průzkumů Američané považují globální oteplování za problém, jehož řešení ale nepatří mezi jejich priority. Podle říjnového šetření Pew Research Center od loňského roku výrazně klesl, ze 71 na 58 procent, počet Američanů, podle kterých existují věrohodné důkazy globálního oteplování.

Názor veřejnosti, v kterém se přímo odrážejí současné ekonomické potíže země s nezaměstnaností přesahující deset procent a obavy o rodinné rozpočty, se projevil v kampani, kterou za přijetí emisní legislativy vedou ekologické organizace. Varovné obrazy lesních požárů a ustupujících ledovců v nich teď byly nahrazeny odkazy na zisky a výhody, které by podle těchto organizací vyplynuly z emisního zákona. Ve spotech se ukazují solární panely, větrné turbíny a zdůrazňuje se, že podpora obnovitelných zdrojů vytvoří nová pracovní místa.

Na podporu čistých energií spíše než na emisní limity jsou také zaměřena americko-čínská jednání. Očekává se, že schůzka prezidentů v Pekingu naváže na červencovou návštěvu amerického ministra energetiky Stevena Chua, kdy bylo oznámeno založení Americko-čínského centra pro výzkum čistých energií.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho Zpravodaje: Washington

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů