Úterý, 23. dubna 2024

Plynová elektrárna? Nikdy, říkají Čelákovičtí

Plynová elektrárna? Nikdy, říkají Čelákovičtí

Plán RWE na stavbu plynové elektrárny u Čelákovic narazil na odpor místních lidí. Firma doufá, že je přesvědčí.

V Česku se chystají stavby dvou velkých plynových elektráren. Zdroje, kde kapacita každého z nich se blíží polovině dnešního Temelína, chtějí stavět energetické skupiny ČEZ a RWE.

Právě plynárenská RWE, jejíž projekt je pokročilejší, ale zjišťuje, že česká veřejnost má z podobných projektů strach.

Elektrárnu o výkonu tisíc megawattů (tolik má jeden temelínský blok) chce postavit RWE společně s firmou Alpiq mezi středočeskými obcemi Čelákovice a Mochov. Náklady převýší deset miliard korun. Vyrábět by měla začít v roce 2014. Pokud se s ní ovšem lidé smíří. Zatím projekt jednoznačně odmítají.

Skupina místních občanů sepsala petici, v níž žádají zastavení projektu. Nelíbí se jim, že nový zdroj má stát zhruba půl kilometru od rodinných domů. A to i přesto, že je plynová elektrárna menší a šetrnější k okolí než uhelný či jaderný zdroj. Celý její areál se vejde na pozemek 300 x 120 metrů, místo klasických, zdaleka viditelných komínů má mít jen dvě nižší "mikrověže".

"Provoz bude hlučný,"obává se čelákovický starosta Bohumil Klicpera. "I když jde o špičkovou elektrárnu, do blízkosti domů nepatří," řekl minulý týden po jednání s RWE pro regionální vydání MF Dnes. Lidé na radnici sice ještě nemají v rukou kompletní studii projektu, viděli jen vizualizace, ale už teď jsou podle starosty "připraveni s elektrárnou nesouhlasit".

Podle šéfa představenstva RWE Transgas, německého manažera Martina Herrmanna, je odpor proti elektrárně dán hlavně neinformovaností. Už proto, že v zemi zatím žádná velká plynová elektrárna nestojí. "Ten problém není jen v Česku," připomíná Herrmann. "Každý souhlasí, že elektřinu potřebujeme. Ale když přijde na konkrétní plány, každý řekne: Stavte, ale ne tady u nás. Zkuste si najít jinou lokalitu."

RWE je připravena s místními o projektu dál jednat. Bez jejich souhlasu se neobejde, navíc nemá zatím zajištěny všechny pozemky. Lokalita u Čelákovic firmu láká už proto, že stavět se tu dá přímo u elektrické rozvodny, takže nebude třeba budovat další sloupy a dráty vysokonapěťového vedení. Podle Herrmanna je projekt bezpečný, šetrný k životnímu prostředí. "Pro obce má naopak spoustu výhod, při stavbě vznikne řada pracovních míst a významně se zlepší infrastruktura," tvrdí manažer.

Další plán na stavbu plynové elektrárny o srovnatelném výkonu jako RWE má společnost ČEZ. Ta chce zdroj stavět u své uhelné elektrárny v Počeradech. Je sice možné, že zdejší uhelný zdroj přenechá těžařské firmě Czech Coal, protože pro něj nemá do budoucna zajištěny dodávky uhlí. "Plynovou elektrárnu bychom tu ale stavěli i v případě, že uhelnou prodáme," řekl HN Výkonný šéf ČEZ Daniel Beneš.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů