Čtvrtek, 25. dubna 2024

Horní Bečva vybuduje sběrný dvůr a koupí auta na svoz odpadů

Horní Bečva vybuduje sběrný dvůr a koupí auta na svoz odpadů

Horní Bečva na Vsetínsku příští rok vybuduje nový sběrný dvůr, do něhož budou moci její obyvatelé i chataři odkládat všechny druhy odpadů. Obec hodlá také nakoupit nové vozy na svoz komunálního odpadu. Turisty hojně navštěvovaná vesnice si od nového odpadového centra mimo jiné slibuje, že zamezí černým skládkám, které se v jejím okolí občas objeví. ČTK to řekl starosta Oldřich Ondryáš.

"Máme stavební povolení a podepsanou smlouvu s dodavatelem. Původně jsme chtěli začít stavět ještě na podzim, ale zbrzdila nás sněhová kalamita," připomněl starosta říjnovou nadílku, která zasypala část Valašska. Sběrný dvůr podle něho bude stát na obecním pozemku mezi hřbitovem a fotbalovým hřištěm. Jeho výstavba přijde na 17 milionů korun, většinu peněz obec ale získala z evropských fondů.

Za další více něž čtyři miliony korun koupí do konce roku i nové svozové auto pro komunální odpad a pořídí i kontejnery. V dalších etapách projektu vytvoření moderního odpadového centra v obci pak bude vybaven sběrný dvůr technologiemi, jako jsou třeba štěpkovač a kompostér. "Podali jsme také žádost na Státní fond životního prostředí ČR na nákup dalšího vozidla, které by zajišťovalo svoz veškerých odpadů z těžko přístupných oblastí," dodal starosta.

Svoz komunálního odpadu si vesnice zajišťuje sama. Obec těží z horské turistiky, proto je pro ni důležité upravené okolí bez černých skládek. "Domácí lidé, kteří platí roční paušál za odpady ve výši 400 korun, nemají důvod házet odpadky jinam. Hotely a penziony ale platí podle skutečného množství odpadů, které odvezeme. Někteří jsou takoví hulváti, že to vysypou do lesa, aby ušetřili. V poslední době se nám tento nešvar ale daří eliminovat," uvedl Ondryáš.

Horní Bečva, ve které žije téměř 2500 lidí, leží v Chráněné krajinné oblasti Beskydy 12 kilometrů východně od Rožnova pod Radhoštěm. Obec hospodaří s rozpočtem, jehož výše se bez dotací pohybuje kolem pětadvaceti milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů