Úterý, 23. dubna 2024

Sicílie pod odpadky

Sicílie pod odpadky

ŘÍM - Na 50 obcí v provincii Palermo na Sicílii je zavaleno odpadky a v některých městech se starostové rozhodli kvůli krizi s odpadem zavřít školy.

Informovala o tom v pátek agentura AFP s odvoláním na prezidenta provincie Giovanniho Avantiho.

Podle Avantiho není v provincii dost skládek a mnohé z těch, které tu jsou, jsou nepoužitelné. Uvedl, že v některých městech je napjatá situace a obyvatelé odpadky pálí. Odpad se podle něho ve dvacítce obcí nesvážel už více než týden. Ještě jsme se nedostali tam, kde byla Neapol, ale nezískáme-li urychleně pomoc, bude situace ještě horší, řekl Avanti. Neapol a její okolí prožívaly krizi s odpadky 14 let. Největší problémy nastaly předloni v prosinci, kdy se zde nahromadilo na 110 000 tun odpadu (Haló noviny informovaly).

Deník La Repubblica napsal, že v provincii Palermo stávkují nepřetržitě popeláři z firmy Coinres, která má finanční problémy a již několik měsíců nevyplácí mzdy. Avanti však uvedl, že tato firma není jediná, která sváží v této oblasti odpad.

Hromadící se odpad sužuje zejména město Bagheria, známé jako Baaria ze stejnojmenného filmu italského režiséra Giuseppa Tornatoreho, který v něm popisuje příběh svého rodného města od 30. let minulého století, napsala La Repubblica.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů