Pátek, 19. dubna 2024

Změna zákona má fotovoltaiku usměrnit, ne odepsat

Změna zákona má fotovoltaiku usměrnit, ne odepsat

Česká fotovoltaická průmyslová asociace vyvrací tendenčně upravené údaje o solárním businessu
Brno, 19. listopadu 2009 - Česká fotovoltaická průmyslová asociace (ČFVPA) dnes představila vlastní řešení úpravy zákona o podpoře obnovitelných zdrojů pro oblast fotovoltaiky. Podpora solární energie by podle asociace měla doznat takových změn, aby se eliminovaly spekulace a honba za krátkodobým ziskem, zároveň však musí být zajištěn udržitelný dlouhodobý rozvoj.
Česká fotovoltaická průmyslová asociace změnu podpory fotovoltaiky vítá, obává se však radikálních škrtů na základě zkreslených informací kolujících v médiích. "Státní orgány iniciující změnu a distribuční společnosti operují s údaji o návratnosti, výši investic a zatížení přenosových sítí, jež nevycházejí z reálné praxe. I my bychom uvítali úpravy zákona, které omezí spekulativní projekty a protřídí trh. Pokud však budou tyto úpravy založeny na nepravdivých číslech, mohou rozvoj fotovoltaiky zcela zadusit," řekl Jaromír Řehák, předseda ČFVPA a prezident jednoho ze zakládajících členů asociace, agentury Czech RE Agency. Podle dalších členů asociace je nutné rozlišit reklamní proklamace některých dodavatelů solárních systémů, kteří slibují rekordní dobu návratnosti a vysoké zisky, od reality drtivé většiny projektů.
Statistiky ČFVPA např. ukazují, že letošní doba návratnosti se pohybuje mezi 8 - 10 lety, při 5% snížení podpory v roce 2010 se zvýší na 9 - 11 let. Asociace navrhuje snížit podporu tak, aby průměrná návratnost činila 10 - 12 let, což je obvyklá doba i v dalších evropských zemích. Státem uvažovaná patnáctiletá návratnost by podle ČFVPA byla pro řadu investorů nezajímavá a rozvoj fotovoltaiky v Česku by se na několik let zastavil. Asociace také volá po přísnějším přístupu distribučních společností při rezervaci přenosových kapacit. Zatímco rezervace pro solární projekty je podle údajů ČS RES v objemu 2000 MW, letos bude do sítě připojeno maximálně 250 MW. Velké procento rezervací totiž připadá na spekulanty, kteří žádnou elektrárnu stavět nehodlají, ale chtějí vydělat na prodeji žádaných kapacit. Jejich požadavky však uměle zvyšují nároky na přenosovou síť a nutí distribuční společnosti k dodatečným investicím.
Podle Daniela Kunze z členské společnosti Energy 21 se z probíhající jednostranné mediální kampaně o fotovoltaice zcela vytratily pozitivní přínosy tohoto oboru. "Zatímco se komunikace točí kolem toho, zda je příspěvek na fotovoltaiku ve výši 22 korun měsíčně pro spotřebitele neúnosný, zapomínáme na nezpochybnitelné výhody sluneční energie. Díky solárním elektrárnám ušetřila dosud Česká republika téměř 170tis. tun CO2, desítky hektarů kontaminovaných či průmyslových areálů jsou smysluplně využity a více než 3 tisíce lidí je zaměstnáno," vypočítává Kunz. ČFVPA dále uvádí, že díky podpoře fotovoltaiky klesají ceny technologií, zatímco jejich účinnost a výkon stoupá. Největší výrobci proto odhadují, že solární energie se cenově srovná s tradičními zdroji během 15 let a stane se soběstačnou i bez státních dotací.
Česká republika významně podporuje obnovitelné zdroje od roku 2005, kdy byl schválen speciální zákon. Zákon inspirovaný německým modelem je považována za jednu z nejpokrokovějších ve střední a východní Evropě.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace (ČFVPA) je dobrovolným, nevládním, neziskovým profesním sdružením zaměřeným na podporu a rozvoj fotovoltaiky. Jejími členy jsou zejména právnické osoby fotovoltaického průmyslu, vlastníci a provozovatelé fotovoltaických elektráren, vědečtí pracovníci a instituce, nevládní a neziskové organizace působící na poli obnovitelných zdrojů energie a všichni příznivci fotovoltaiky. Asociace sdružuje asi 20 klíčových subjektů fotovoltaického trhu zhruba s 20% podílem na trhu mimo jiné např. společnosti Czech RE Agency, Energy 21, CE Solar, Conergy, Fronius, Liga Ekologických Alternativ, Shott, Satcon a další. Cílem ČFVPA je dlouhodobý a trvale udržitelný rozvoj fotovoltaiky v ČR. Za tímto účelem chce poskytovat součinnost a informační podporu státním institucím i distribučním společnostem, iniciovat legislativní, ekonomické aj. změny, shromažďovat informace a zkušenosti z praxe a podílet se na osvětě a vzdělávání veřejnosti v této oblasti.

Kontakt:
Zuzana Musilová
Tel.: 724486254
E-mail: zuzana.musilova@energy21.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů