Pátek, 19. dubna 2024

Liberecká firma dostala pokutu za pálení domácího odpadu

Liberecká firma dostala pokutu za pálení domácího odpadu

Liberec - Firma z Liberce - Krásné Studánky dostala pokutu 100.000 korun, protože spalovala ve své kotelně odpady. Kromě jiného se tam topilo i PET lahvemi a znečištěnými textiliemi. Na unikající škodlivý dým si stěžovali lidé z okolí, řekla Danuše Hráská z liberecké České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

"Firma má v Liberci linku na recyklaci odpadu. Svou provozovnu vytápí i kotlem na tuhá paliva. Podle vedení firmy přikládali komunální odpad do kotle nově přijatí zaměstnanci a prý nevěděli, jak s odpady zacházet," konstatovala Hráská.

Inspektoři přišli do firmy neohlášeně letos v létě a přistihli zaměstnance přímo při pálení domovních odpadů. Firmě hrozila sankce až 50 milionů korun. Původně jí inspekce udělila pokutu 120.000 korun. Firma se ale odvolala k ministerstvu životního prostředí a tam pokutu snížili o 20.000 korun. Firma obdržela od ČIŽP již druhou pokutu. Před několika lety zaplatila 80.000 korun. Její zaměstnanci pálili na otevřeném ohništi lakované dřevěné okenní rámy.

Hráská uvedla, že ČIŽP potrestá v Libereckém kraji firmy za nepovolené spalování odpadu několikrát za rok. "Mnohem více než firmy však topí komunálním odpadem lidé ve svých domech i bytech. Řada z nich znečišťuje ovzduší více než odhalená firma z Liberce. Zákon nám ovšem nedovoluje, abychom proti nim zasahovali. Měly by to dělat obce, jejich možnosti jsou však omezené," upozornila Hráská.

Lidé topí ve svých domech a bytech především PET lahvemi a dalšími plasty. Někteří z nich používají jako palivo staré nalakované rámy od oken, železniční pražce napuštěné olejovými látkami nebo barvou natřená prkna a trámy. "Poškozují svoje zdraví i zdraví svých sousedů," uvedla Hráská.

Pálení domácího odpadu v kotlích nebo v kamnech odsoudila rovněž mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková. "Při topení umělými hmotami se velmi rychle zanášejí komíny a saze v nich snadno vzplanou. Ročně vyjíždíme k desítkám požárů, které vznikly právě od sazí v komíně," konstatovala Michalíčková.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů