Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská unie odsouhlasili dlouho očekávaný kompromis o přepracování směrnice o úsporách energie v budovách. Všechny nové budovy budou muset splňovat energetické výkonové normy a významná část jejich energetických potřeb bude pocházet z obnovitelných zdrojů. Přepracování této směrnice o energetické náročnosti budov bude vyžadovat po členských státech, aby podporovaly přeměnu stávajících budov v souladu s normami. Osvědčení o energetické účinnosti, stanovené v přepracované směrnici, poskytne další možnosti investic do rekonstrukcí developerům a vlastníkům budov. Při každém prodeji nebo pronájmu budov novému nájemníkovi bude vystaveno osvědčení s informacemi o úrovni energetické náročnosti budovy a doporučení, jak tuto situaci zlepšit. Členské státy budou odpovědné za zavedení této certifikace.

Europoslanci 18. listopadu debatovali o alternativních palivech, která by mohla umožnit přechod na nízkouhlíkovou silniční dopravu, jelikož elektrická vozidla jsou ještě v nedohlednu. Očekává se, že vysoce profilové technologie, jako jsou vozidla s elektrickým pohonem nebo vodík nebudou k dispozici do roku 2020, aby pomohly EU k zelenější dopravě. Z tohoto důvodu zastánci plynných paliv naléhají na Společenství, aby mezitím uznalo, že alternativní paliva jako LPG nebo přírodní plyn by mohla hrát důležitou roli při dosahování snížení emisí CO2. Evropská unie byla vyzvána k tomu, aby usilovala o fiskální rámec v dlouhodobém horizontu. Kromě toho, pobídky ke kompenzaci vysokých nákladů při převodu vozidla na LPG paliva byly označeny za rozhodující pro zvýšení zájmu motoristů. Průmysl doufá, že se do roku 2020 využití LPG paliv u vozidel zvýší ze současných 3% na 10%.

Příslušné sdělení, které vychází z doporučení zprávy Electra z roku 2008, představuje opatření a nástroje, které je nutné provést k udržení celosvětové konkurenceschopnosti produktů evropského elektrotechnického průmyslu, jak z pohledu odvětví samotného a jeho hlavních aktérů (což jsou především distribuční společnosti), tak ale i ze strany členských států. Současně přihlíží k cílům EU v oblasti klimatických změn do roku 2020 a bere v úvahu Plán evropské hospodářské obnovy. Komise bude i nadále oblast elektrotechnického průmyslu sledovat a na základě zpráv o pokroku provádění opatření v členských státech a závěrů Rady ve složení pro konkurenceschopnost z května 2009 podá v roce 2012 posuzující zprávu. Přílohou dokumentu je stručné představení iniciativ EU v oblasti elektrotechnického průmyslu a formy jejich financování.

Obyvatelé Košťan se bouří proti záměru postavit v obci elektrárnu na spalování dřevní štěpky. Důvodem je obava ze znečištění ovzduší i nárůstu dopravy. Vedení obce bylo zpočátku rozhodnuto vyhovět investorovi, nyní zastupitelé ale záměr stavby elektrárny na území obce zamítli. Na pondělním zastupitelstvu se sešlo více než sto obyvatel Košťan. O nevoli občanů souhlasit se záměrem výstavby elektrárny hovoří i petice, pod které se podepsalo více než 1600 obyvatel Košťan, Újezdečka a Hrobu. Zástupce investora se v médiích nechal slyšet, že je po nesouhlasu zastupitelstva zapotřebí pokračovat jiným stylem. Nyní budou zřejmě probíhat další jednání ze strany investora, který se podle některých obyvatel obce rozhodně nevzdá. Zda tedy vyroste v blízkosti rekreační vodní nádrže Barbora elektrárna, zatím není jasné.

Sainsbury's je po Tescu dalším řetězcem, který se připojil k nabídce "Dnes za peníze, zítra zadarmo". Nabídka 1+1, přičemž druhý výrobek si lze vyzvednout později zdarma, je u řetězců motivovaná výzvou úřadů k ekologičnosti. Sainsbury's v této akci nabízí dva produkty - vlhčené ubrousky Pampers a bílé bagety. Zákazník po nákupu dostane kupon, na nějž si může do dvou týdnů výrobek vyzvednout.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů