Pátek, 29. března 2024

Občanská sdružení dnes před magistrátem čistila uši pražským politikům

Občanská sdružení dnes před magistrátem čistila uši pražským politikům

PRAHA - "Akci čisté uši" dnes před budovou magistrátu uspořádala občanská sdružení. Chtěla tak upozornit na skutečnost, že vedení radnice občanům města nedostatečně naslouchá při přípravě územního plánu. Kominíci na vysokých štaflích nainstalovali u vchodu do Nové radnice ucho s ucpaným zvukovodem a symbolicky jej pročišťovali. Do budovy magistrátu mezitím přicházeli úředníci i obyvatelé metropole na veřejné projednání územního plánu. Na budově radnice se objevil také nápis "Jsem jedno ucho", který symbolicky vyjadřoval přání občanských sdružení.

"Velká část obyvatel nesouhlasí se změnami územního plánu, magistrát je ale přesto prosazuje. Projednání územního plánu pro celé město probíhá v jediný den, navíc v pracovní době. Na prostudování dokumentace, která má 1730 stran, mají občané pouze měsíc času. Museli by tedy prostudovat přibližně padesát stran denně a ještě připravit připomínky. Na zasedání zastupitelstva 22. října navíc občané nesměli promluvit," shrnula mluvčí Arniky Zora Kasiková hlavní důvody nespokojenosti občanských sdružení.

"Rádi bychom věřili, že nedostatek naslouchání pražských politiků není zlým úmyslem. Možná jsou jen nedoslýchaví a stačí jim pročistit uši," vysvětila Kasiková smysl dnešního happeningu. "Snad se pražští politikové nad svým postojem k občanům zamyslí," dodala.

Lidé proudící do budovy dostali letáček k problematice územního plánu a čistítko na uši. Mohli také podepsat hromadné námitky zástupců veřejnosti k územnímu plánu, které zde prezentovala občanská sdružení. Námitky požadují například zachování zeleně a nové parky, zastavení dálničních staveb v obydlených čtvrtí, odmítnutí nové přistávací dráhy letiště v Ruzyni, omezení výstavby na plochách zeleně v Roztylech a na Trojmezí, zachování zahrádkářských kolonií, záchranu Klánovického lesa nebo změnu trasy Pražského okruhu v oblasti Běchovic.

Před magistrátem se shromáždila přibližně stovka lidí, kteří dávali hlasitě najevo, že si přejí, aby je politikové a úředníci lépe poslouchali. "Chceme dýchat čistý vzduch", "Chceme více betonu?", "Bém: lobby - moje hobby", "Nedáme les pro pár cest", hlásala hesla z transparentů.

Účastníci shromáždění se po půlhodině přemístili do jednacího sálu, kde v 9 hodin začalo veřejné projednání nového územního plánu Prahy. Pro všechny občany hlavního města je to jediná příležitost, kdy mohou vystoupit se svými připomínkami a námitkami.

Magistrátní pracovníci zahájili projednání dlouhým výkladem. Po půlhodině se začali shromáždění občané ohrazovat, že přišli na veřejné projednání a chtějí vznášet připomínky. Mluvčí magistrátu nicméně odmítl změnit zvolený postup. Skutečné projednání tak přijde na program nejspíš až v odpoledních hodinách.

Termín pro písemné uplatnění připomínek k územnímu plánu vyprší 9. prosince. K hromadným připomínkám je možné připojit se například zde: www.mestaprozivot.arnika.org

Fotografie z akce jsou k dispozici zde: www.arnika.org (snímky ve větším rozlišení na požádání zašleme)

Stránky Arniky o územním plánu: www.mestaprozivot.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů