Pátek, 19. dubna 2024

Česká Asociace pro Fair trade bude v ČR dohlížet nad ochranou známkou FAIRTRADE

Česká Asociace pro Fair trade bude v ČR dohlížet nad ochranou známkou FAIRTRADE

Česká Asociace pro fair trade se jako první ve střední a východní Evropě stala partnerem mezinárodní Fairtrade organizace FLO (Fairtrade Labelling Organizations International). Podepsáním smlouvy o spolupráci se Asociace zavazuje k propagaci ochranné známky Fairtrade a Fairtrade produktů na území České republiky.

Systém a známka Fairtrade zaručuje producentům a farmářům z rozvojových zemí spravedlivou mzdu za práci a slušné pracovní podmínky. Zákazníkům garantuje, že koupí těchto výrobků přispívají k lepší životní úrovni lidí ze zemí globálního Jihu. Spravedlivý obchod (fair trade) je jednou z nejrychleji se rozvíjejících pomocí rozvojovým zemím.

Použití známky Fairtrade se řídí přísnými pravidly, Asociace pro fair trade bude dohlížet na to, aby u nás nedocházelo k jejímu zneužívání. Dále bude uzavírat smlouvy s třetími stranami - obchodníky, kteří chtějí známku používat k propagačním účelům.

Maloobchodní obrat fair trade výrobků dosáhl v roce 2008 v ČR 41 milionů korun, to je nejvíce ze všech nových členských států EU. Mezi nejoblíbenější produkty patří fair trade káva, čaj a čokoláda. Tyto výrobky jsou dostupné i v řadě supermarketů (Tesco, dm drogerie, Globus).

V České republice jako vůbec v první zemi ve střední a východní Evropě vznikla Fairtrade organizace - Asociace pro fair trade. Asociace je sdružením právnických osob, které se zabývají osvětou v oblasti spravedlivého obchodu a prodejem fair trade výrobků v České republice. K její činnosti nyní přibude dohled nad správným používáním ochranné Fairtrade známky a její propagace. Asociace se tak stala součástí mezinárodní skupiny Faitrade organizací, které působí po celém světě.

Kontakt:
Veronika Bačová, Asociace pro fair trade
info@faitrade-asociace.cz
+420 602 950 491

Jiří Hejrklík, předseda Asociace pro fair trade
jiri.hejrklik@fairtrade-asociace.cz
+420 736 119 545

www.fairtrade-asociace.cz



Členové Asociace pro fair trade:

Ekumenická akademie, o.s.
www.ekumakad.cz

Jeden svět, o.p.s.
www.jedensvet.org

Společnost pro Fair Trade, o.s.
www.fairtrade.cz

Fair Trade Centrum, s.r.o.
www.ftcentrum.cz

Fairově, s.r.o.
www.fairove.cz

Excellent Plzeň, s.r.o.
www.explzen.cz

Mamacoffee, s.r.o.
www.mamacoffee.cz

Další tiskové informace:

Fair trade
Spravedlivý obchod - Fair Trade je obchodní partnerství, jehož cílem je přímá a účinná podpora znevýhodněných výrobců z rozvojových zemí. Toho se snaží docílit především poskytováním "férových" obchodních podmínek pro zapojené výrobce, důrazem na dodržování základních norem pracovního práva a ochrany životního prostředí a zvyšováním informovanosti spotřebitelů o situaci malých zemědělců a řemeslníků v rozvojových zemích.
Fair Trade tak poskytuje konkrétním lidem v rozvojových zemích šanci vymanit se z bludného kruhu bídy vlastními silami a žít důstojný život. Fair Trade současně dává nám, spotřebitelům, jedinečnou možnost snadno a účinně podpořit jiný ekonomický model, dát hlas jinému způsobu obchodování a výroby a v neposlední řadě získat velmi kvalitní výrobky za odpovídající cenu.

Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) byla založena v roce 1997. Je to neziskové sdružení 24 národních iniciativ, které propagují a poskytují Fairtrade certifikační známku v příslušných zemích. FLO je hlavní orgán, který stanovuje Fairtrade standardy pro certifikované výrobky. Její přidružená firma FLO-Cert pravidelně kontroluje a certifikuje přes 500 producentských organizací ve více než 50 zemích v Africe, Asii a Latinské Americe. Fairtrade standardy jsou vyvíjeny tzv. Komisí FLO pro standardy (FLO Standards Committee), která se skládá z certifikačních národních iniciativ, organizací producentů, obchodníků a externích expertů FLO.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů