Čtvrtek, 18. dubna 2024

Šetrné k pracovníkům i životnímu prostředí

Šetrné k pracovníkům i životnímu prostředí

Podobně jako technologie LCD způsobila revoluci v odvětví CRT displejů, očekává se, že použití LED podsvícení vytvoří nové standardy v oblasti počítačových displejů.

"Technologie LED je dalším významným krokem vpřed v technologii zobrazování a umožňuje dosáhnout dosud nevídaných hodnot dynamického kontrastu zajišťujících skvělý obraz. A co je ještě důležitější, tato technologie má rovněž nezpochybnitelné ekologické přínosy," prohlašuje Peter Chen, generální ředitel společnosti BenQ Technology Product Center.

Firma nedávno představila nové modely plochých displejů, které nesou označení Full HD 1080p V2400 Eco a Full HD 1080p V2200 Eco: širokoúhlý 24" LED monitor a první 21,5" širokoúhlý LED displej na světě jsou prvními vlaštovkami nové série, kterou firma uvede na trh na podzim letošního roku. Svou řadu ekologicky šetrných displejů rozšířila firma BenQ i o nové širokoúhlé LED monitory: 19" model W G920WL (16:10) a W G922HDL (16:9) - první LED monitor v kategorii 18,5" W na světě. Nová řada G tak nabízí pokročilou technologii LED za dostupnou cenu. Cena, solidní výkon, úsporné rozměry displeje a dosud nejnižší spotřeba energie nových modelů by měly podle výrobce zaujmout hlavně firemní uživatele, kteří kladou důraz na snižování nákladů a ohleduplnost vůči životnímu prostředí.

V ECO: VYSOKÝ VÝKON A VOLBA ŠETRNÁ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ

Nové displeje V2400 Eco a V2200 Eco využívají nejnovější způsob podsvícení počítačových displejů, tzv. technologii světlo-emitujících diod LED (light-emitting diode), která přináší výhody vynikajícího obrazu na displeji, je šetrná k životnímu prostředí a má nízké provozní náklady. Jelikož je technologie LED zdrojem nepřerušovaného světla, poskytuje obraz bez mrkání, který je ideální zejména při delším sledování obrazovky a který zlepšuje zrakovou pohodu.

Nejpozoruhodnější je však výkon displejů - nové modely LED displejů jsou zkonstruovány tak, že vykazují nulový světelný rozptyl a umožňují dosáhnout velmi vysokého dynamického kontrastu o hodnotě 5 000 000: 1. Téměř nekonečný dynamický kontrast zajišťuje vysoce intenzivní čerň, dokonalou bílou a bezpočet barevných variací mezi nimi - veškerý obsah od drobného písma, grafů, diagramů a tabulek po hry s rychlým dějem a temné scenérie filmů se zobrazuje ve velmi ostrém rozlišení. Tato výhoda, která nemá u technologie LED obdoby, odhaluje dříve nepovšimnuté drobné detaily a zajišťuje téměř nekonečné variace barev. Obraz je dále vylepšen patentovanou technologií Senseye 3 Human Vision firmy BenQ, která díky přednastaveným režimům přizpůsobeným různým druhům použití monitoru umožňuje jedním stiskem tlačítka optimálně nastavit sytost, jas a hloubku obrazu: Režim Standard (kancelář a práce s internetem), Movie (sledování DVD a televize), Game, Photo, sRGB (zajišťuje 100% zachování barev u všech zařízení sRGB) a Eco (snižuje spotřebu energie). Technologie Senseye 3 Human Vision zvyšuje sytost, jas a hloubku obrazu, dokonce i u nejtmavších scén.

Ti, kdo využívají placených služeb na vyžádání, ocení, že technologie LED umožňuje zobrazit obsah okamžitě po zapnutí monitoru.

EKOLOGIE NA KAŽDÉM KROKU

Oba nové modely řady V mohou rovněž pracovat v úsporném režimu Eco, kdy se o 30 % sníží spotřeba energie, aniž by se výrazněji zhoršil komfort práce s monitorem.

LED displeje řady V Eco, i řady G jsou vyrobeny bez použití rtuti a navrženy s ohledem na úsporu energie. Displeje V Eco spotřebují přibližně o 36 % méně energie než tradiční displeje CCFL. Nové modely jsou rovněž lehčí (-14,6 %) a tenčí (-21,2 %) než CCFL displeje o srovnatelné velikosti obrazovky. Díky tomu dochází k úsporám nákladů na obaly (+56 %) a efektivnější přepravě.

Výrobce vybavil modely V2400/2200 Eco designem, který navazuje na asymetrický styl jejich předchůdce, modelu V2400W, oceněného za netradiční design; jejich sněhobílá barva symbolizuje čistotu provedení a připomíná čistotu přírody. Kryt je z 28 % tvořen recyklovanými plasty a splňuje nejpřísnější normy stanovené programem EPEAT (vytvořeným Radou pro ekologickou elektroniku) a organizací PC3R (podporující opětovné využití, omezení používání a recyklaci počítačů a počítačových displejů). Ryzí bělost krytu displeje není narušena žádným chemickým nátěrem nebo potiskem, namísto toho jsou označení tlačítek a logo vyryty do krytu displeje, což usnadní jeho pozdější recyklaci. Avantgardní styl modelů V2400/2200 Eco je doplněn multifunkčním kulatým držákem ve spodní části monitoru, který nabízí praktické místo k odkládání drobností nebo jej lze využít jako držák vizitek či miniaturní květináč.

Také monitory řady G splňují oba významy slůvka Eko - jsou ekologické a současně ekonomické - díky čemuž jsou ideální volbou pro firmy, které požadují nízkou spotřebu energie a optimální celkové náklady vlastnictví (TCO). Ve srovnání s tradičními CCFL displeji mají díky technologii LED nové monitory řady G výrazně nižší spotřebu energie (u modelu G920WL přibližně o 60 % a u modelu G922HDL o asi 43 %) než CCFL displeje o stejné velikosti obrazovky. Souhrnně tak řada G dosahuje nejnižší spotřeby energie u monitorů této velikosti obrazovky.

ÚSPORNÉ A EFEKTIVNÍ OD KONSTRUKČNÍHO ŘEŠENÍ PO OBAL

Monitory této řady zvyšují produktivitu práce tím, že umožňují na velkých širokoúhlých displejích současně zobrazit více různých aplikací: poměr stran 16:10 modelu G920WL (s rozlišením WXGA+ 1440x900) umožňuje snadno a pohodlně zobrazovat pracovní dokumenty vedle sebe; poměr stran 16:9 modelu G922HDL (s rozlišením WXGA 1366x768) je ideální pro nezkreslené přehrávání televizních pořadů a filmů v kvalitě HD.

Výrobce již nepoužil pro obaly na příslušenství obtížně biologicky rozložitelné plastové sáčky. Jsou použity obaly šetrné k životnímu prostředí: polystyren byl nahrazen papírovou výplní, která je z 80 % tvořena recyklovaným papírem; obalový karton je rovněž z 80 % vyroben z recyklovaného papíru; potisk na kartonu spotřebuje o 70 % méně inkoustu a je vytvořen výhradně ze sojového inkoustu. Průvodce rychlým zapojením displeje je nyní vytištěn na vnější straně obalového kartonu, čímž odpadá potřeba samostatné brožury, a namísto uživatelské příručky na disku CD-ROM, který v minulosti nahradil objemné tištěné příručky, společnost BenQ nově umístila tuto příručku na internet.

Nové ekologické monitory získaly certifikáty TCO 5.0, RoHS, EnergySTAR 4.1, EuP Energy, PC3R a EPEAT Gold, a koncem roku 2009 budou certifikovány i podle přísnější normy EnergySTAR 5.0.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů