Čtvrtek, 18. dubna 2024

Budova s klimatizací navržená podle tropického termitiště

Budova s klimatizací navržená podle tropického termitiště

Velké budovy jsou stále ve znamení hmot minulého století: skla, oceli a betonu. Mimo jiné to znamená, že obrovské množství vzduchu uvnitř je třeba v létě ochlazovat, v zimě ohřívat a ustavičně větrat. Klimatizace spotřebují velké množství stále dražší energie, režie stoupá a neprospívá to ani životnímu prostředí. Architekt Mick Pearce proto v budově Eastgate Centre v zimbabwském hlavním městě Harare použil metodu pasivní klimatizacie odkoukanou od termitů.

Objekt díky tomu spotřebovává pouze 10 procent energie ve srovnání s podobnými budovami ve stejných klimatických podmínkách. Jen za první rok provozu majitelé ušetřili 3,5 milionu dolarů za provoz klimatizačního systému. Projekt získal cenu Prince Clause Award, ocenění udělované umělcům, myslitelům a kulturním organizacím z rozvojového světa.

Aby termiti žijící na rozpálených afrických savanách přežili, musí ve svých věžovitých obydlích udržovat stálou teplotu, která nepřekročí 30 stupňů Celsia - a to i navzdory skutečnosti, že povrch termitiště se během dne na slunci zahřeje až na 100 stupňů. Docilují toho tak, že v noci nechávají chladný vzduch zvenčí klesat zvláštními chodbami do dutých prostor hluboko pod stavbou. Cestou ochlazuje stěny, pod termitištěm nasává vlhkost z hlubokých vrstev půdy a ohřátý stoupá jinými větracími kanály vzhůru. Mohutné svislé větrací komíny jsou v horní části stavby, kterou zahřívá slunce. Teplý vzduch v nich tedy získává tah, který pohání celý systém cirkulace a uvnitř se udržují stále stejná teplota a vlhkost. Termiti přitom neustále uzavírají a otevírají chodby nebo budují jiné tak, aby tyto podmínky udrželi.

Eastgate Centre je objekt sdružující administrativní prostory a obchody, který zastřešuje plochu celého domovního bloku v centru metropole. Během dne ventilátory ženou čerstvý vzduch z rozlehlého atria dutými prostorami pod všemi patry. Ohřátý pak vstupuje do dutých sloupů a stoupá vzhůru. V noci pak jiné výkonnější ventilátory nasávají chladný vzduch zvenčí a stejnými prostorami jej ženou do atria. Uvnitř se tak udržuje stále stejná teplota s minimálními náklady na provoz i údržbu systému.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů