Pátek, 29. března 2024

Na Liberecku unikal olej do přírody, firmě hrozí desetimilionové pokuty

Na Liberecku unikal olej do přírody, firmě hrozí desetimilionové pokuty

STRÁŽ POD RALSKEM - Milionové pokuty za poškozování životního prostředí hrozí firmě na přepracování olejů ze Stráže pod Ralskem. Je provozovatelem záchytné jímky v průmyslovém areálu a vypouštěla z ní úmyslně odpadní vodu s ropným látkami do trávy a do křoví. Proudily tam téměř 100 metrů dlouhou hadicí. Dnes to řekl Karel Mařík z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci.

"Mastné skvrny jsme objevili na několika metrech čtverečních. Nevíme, kolik oleje se do půdy dostalo. Spodní voda se nachází pod propustným pískovcovým podložím asi 15 metrů hluboko a ropné látky pronikly pravděpodobně až do ní. Jde o jeden z nejzávažnějších případů poškozování životního prostředí ropnými látkami, s nímž jsme se v posledních letech v Libereckém kraji setkali," prohlásil Mařík.

Stráž pod Ralskem leží nad Českou křídovou tabulí, jež patří k největším zásobárnám pitné vody ve střední Evropě.

Inspekce už udělila firmě dvě pokuty. První za porušování zákona o integrované prevenci a druhou za porušování vodního zákona. Firma kromě jiného nedělala rozbory, jestli se v oleji vyskytují polychlorované bifenyly, chlor a další nebezpečné látky.

Za porušování zákona o integrované prevenci dostala pokutu několik set tisíc korun. Sankce za úmyslné vypouštění ropné látky do půdy byla mnohem vyšší. ČIŽP mohla firmu potrestat pokutami až sedm milionů a deset milionů korun.
Pachatel neznámý

"Firma se proti pokutám odvolala k ministerstvu životního prostředí, kde se nyní náš spis prověřuje," uvedl Mařík. Inspektoři udělali ve firmě kontroly letos na jaře a v létě a mimo jiné zjistili, že má ve svém areálu velkou záchytnou jímku na odpadní oleje. Asi do poloviny jímky sahala voda a na její hladině se vytvořila několik centimetrů vysoká vrstva oleje. Firma ho přečerpávala za plot.

Případem se zabývala také policie. "Trestné činy ohrožení a poškozování životního prostředí a nakládání s nebezpečnými odpady se sice staly, nepodařilo se ale zjistit, kdo ropné látky z jímky do půdy přečerpal," uvedla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Zhruba v polovině listopadu policie případ odložila a pachatel zůstává neznámý. Pokud by se ho podařilo vypátrat, hrozily by mu až tři roky vězení nebo zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Podle Maříka stojí v areálu hala, kde se ukrývá dalších šest nádrží na olej. Inspektoři se k nim ale při letní kontrole nedostali, poněvadž budovu zapečetili celníci. "Komunikace s představiteli firmy není jednoduchá. Někteří z nich čelí obvinění z trestných činů a jsou ve vazební věznici," konstatoval Mařík. Záchytnou jímku nechal vyčistit majitel průmyslového areálu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů