Sobota, 20. dubna 2024

Adrenalin nebo krásy přírody? Festival outdorových filmů nabízí obojí

Adrenalin nebo krásy přírody? Festival outdorových filmů nabízí obojí

V letošním roce se Praha hemží festivaly jako nikdy předtím. Na právě probíhající Festival francouzského filmu navazuje další, tentokrát mezinárodní, Festival outdoorových filmů. Sedmý ročník, který započal svojí putovní cestu 16.října v Ostravě, se přesunul do Prahy, kde je k mání od 27.listopadu do 5. prosince. Co nám letošní ročník nabízí? Pojďme se společně podívat.

Mezinárodní festival outdoorových filmů (dále jen MFOF) podnikl neuvěřitelnou štaci po dvaadvaceti českých městech, kterou slavnostně zakončí 5.12. v Praze. V letošním roce diváci navštíví festival na třech pražských místech. V kině Atlas, v Městské knihovně, kde se uskuteční především besedy s významnými hosty festivalu, a v kině Lucerna. Ta se stává pro celý festival nejvýznamnější místem, jelikož Lucerna letos oslaví již sté výročí založení a některé filmy z MFOF budou zahrnuty do doprovodného programu oslavy.


MFOF, soutěžní filmová přehlídka sportovních, dobrodružných, adrenalinových, extrémních a cestopisných filmů, letos hostí profesionální i amatérské filmaře a tvůrce ze 13 států světa s 69 soutěžními snímky. V letošním ročníku je promítáno celkem na 100 filmů. Diváci mohou vidět i nesoutěžní krátké filmy s ,,outdoorovou" tematikou. Jedná se o české archivní snímky ze 40.,60. a 70.let. Jedním z nich je i dokument Jesenická sedmdesátka ze 70.let. Jednoznačně nostalgie. Minulost.

Hlavní filmové favority festivalu představují snímky Mount St. Elias od rakouského režiséra Geralda Salmina, který navštíví slavnostní zakončení festivalu, Carstensz - siedma hora od Pavla Barabáše, Interactions od Miroslava Hrdého nebo specificky nazvaný film V divokých peřejích Colorada.


Kromě atraktivních filmů budou mít diváci možnost navštívit některé z již zmíněných besed v Městské knihovně v Praze. Na besedách se objeví primátor Pavel Bém se slovenským filmařem Pavlem Barabášem, kteří nás seznámí se svojí expedicí na nejvyšší horu Austrálie - Carstensz. O dobytí sedmé hory světa se můžete dozvědět 4.12. v 19:00 hodin. Další beseda, uskutečněná též 4.12. v 17:00 hodin, nám přiblíží světoznámého slovenského horolezce, Ivana Gálfyho, který organizoval a vedl řadu expedic do Himalájí. Krom nich se uskuteční rozprava s Leopoldem Sulovským, Jaroslavem Jindrou, Petrem Horkým a Miroslavem Hrdým.


Televizní diváci mohou sledovat záznam z MFOF, který běží na ČT 4 Sport od 19.10. Minuty dobrodružství, tak se jmenuje zmíněný pořad, který informuje o festivalu, autorech festivalu a jejich filmech. Pořad bude k dispozici až do 8.12. každé pondělí ve 22:20 hodin. Mezi hosty vysílání se objeví například Tomáš Mrázek, mistr světa v lezení, Tomáš Kraus, mistr světa ve skicrossu a další.
Filmoví diváci si mohou zakoupit vstupenky v kině Atlas a Lucerna (70,- Kč/projekce) nebo v Městské knihovně (50,- Kč/projekce). Pro vášnivější nadšence je připravena permanentka za 500,- Kč, která poslouží pro všechna místa konání a platí na 10 jednotlivých projekcí.


Na slavnostním ukončení MFOF dojde k předání cen v kategoriích dobrodružný a extrémní sportovní film, horolezecký a horský film, dobrodružné vodní sporty a cestopisný film. V porotě, která ceny udělí, usedne například Martin Krejsa - fotograf, publicista a horolezec, Lucie Výborná - novinářka a moderátorka, Josef Wagner - fotograf a kameraman, Milan Sedláček - fotograf, cestovatel a horolezec nebo Pavel Anděl - moderátor České televize, který slavnostním večerem provede.
MFOF není jen zážitkem pro sportovní blázny a adrenalinové nadšence. Podle slov Pavla Anděla jde o výjimečnost filmů, napětí, neuvěřitelné okamžiky a těžko dosažitelná zákoutí světa. Všichni jste tedy srdečně zváni na netradiční filmové zážitky plné adrenalinu a přírodních krás, z kterých se vám zatají dech.

Více o filmech, jejich ukázky a podrobný program festivalu naleznete na stránkách www.mfof.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů