Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vědec: Ovzduší v Ostravě nemá ve světě obdoby

Vědec: Ovzduší v Ostravě nemá ve světě obdoby

Ostrava - Už více než rok sleduje epidemiolog Radim Šrám spolu s dalšími odborníky vliv ovzduší na Ostravsku na zdravotní stav zdejších obyvatel. Jeho poznatky jsou šokující.

V Radvanicích a Bartovicích, kde je situace s ovzduším nejhorší, prezentoval Šrám za přítomnosti místních občanů první výsledky svého výzkumu, který souhrnně nazývá Program Ostrava.

"Snažil jsem se najít na světě takové místo, kde je znečištění ovzduší srovnatelné s Ostravou, abych se mohl inspirovat postupy, které používají. Žádné takové jsem však nenašel. Situace Ostravy je srovnatelná snad jen s průmyslovou Čínou," řekl Šrám chvíli před tím, než odtajnil výsledky výzkumu.

Děti jsou příliš často nemocné

"Víme, že situace je alarmující, ale chtěli bychom se dozvědět, jak znečištěné ovzduší ovlivňuje naše zdraví, a hlavně co můžeme udělat, abychom účinky karcinogenů, které se v ovzduší nacházejí, zmírnili," shodli se na besedě obyvatelé Radvanic a Bartovic.

Podle prvních výsledků epidemiologa, který srovnával skupinu dětí z Radvanic s dětmi z Prachatic, je v Ostravě mnohem větší výskyt astmatu u dětí. Nejhorší na tom je, že se u nich onemocnění objevuje už v prvních letech života, která jsou podle Šráma kritická z hlediska onemocnění dýchacích cest.

Výzkum zároveň ukazuje, že děti na Ostravsku navštěvují v prvních šesti letech života lékařské ordinace až desetkrát ročně, což je podle epidemiologa z Akademie věd, jenž nedávno získal ocenění Česká hlava, obrovské číslo.

Polétavý prach a hlavně škodlivé a často také karcinogenní látky, které se na něj vážou, kromě astmatu způsobují také zvýšený výskyt alergií, kterými v Ostravě trpí mnohem větší počet dětí než v jiných regionech.

Lidé se ptali, jak chránit své zdraví

V závěru celé besedy se konala diskuse s občany, kteří přítomným odborníkům, ale i zástupcům společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) položili otázky, které je zajímaly.

Jeden z prvních dotazů se týkal toho, zda se dají nějak zmírnit účinky škodlivých látek, které vdechujeme. "Když už člověk v takovém prostředí žije, je nutné, aby si zdraví ještě nezhoršoval sám, například kouřením, a hlavně by měl dodržoval zdravý životní styl. Například u vitaminu C bylo zjištěno, že do jisté míry ničí karcinogenní látky, které se do organismu dostávají," odpověděl Šrám.

Mittal dělá mrtvého brouka

Další dotaz mířil k tomu, zda se organismus regeneruje v případě, že se člověk z Ostravy odstěhuje. "Pokud ještě v organismu nedošlo k mutaci, která je již nevratná, má lidský organismus schopnost regenerace, to znamená, že je schopen se od škodlivých látek vyčistit," řekl Šrám.

Otázka směřovala i k zástupcům hutního kolosu AMO. Občany zajímala ekologická opatření, která společnost připravuje. Lidé se však odpovědi nedočkali. Zástupci AMO odmítli na otázku odpovědět.

"Budeme se snažit vytvořit správné tlaky na správných místech a se situací v Ostravě, především v Radvanicích a Bartovicích, pohnout," dodal závěrem Radim Šrám. Jeho výzkum bude pokračovat v lednu. Nyní hledá pětadvacet dobrovolníků z Radvanic a Bartovic, kteří by byli ochotni se do jeho studií zapojit.

Tereza Krumpholzová

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů