Sobota, 20. dubna 2024

Hluk z D1 u Velkého Meziříčí tlumí nová stěna

Hluk z D1 u Velkého Meziříčí tlumí nová stěna

Velké Meziříčí (Žďársko) - Mezi Velkým Meziříčím a dálnicí D1 vznikla nová protihluková stěna dlouhá 1,5 kilometru. Její stavba začala v dubnu a skončila v těchto dnech, informovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Silničáři za její stavbu zaplatili 90 milionů korun. Jde o jedinou protihlukovou stěnu, která letos na Vysočině vznikla. Přitom ale nadměrný hluk z dálnice obtěžuje obyvatele na řadě míst.

Nová protihluková stěna vznikla ve východním úseku meziříčské dálnice. Západní část města chrání druhá protihluková stěna již několik let. "Určitě to pomohlo. V místě, kde se to odhlučnilo, to je velká změna," konstatoval starosta Velkého Meziříčí František Bradáč.

V příštím roce by se měly dočkat protihlukových stěn dvě vysočinské obce - Slavníč a Meziříčko. Zahájení staveb ale bude záviset na přidělení peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury, upozornila Vápeníková.

Podle loňské analýzy výsledků hlukových map, kterou zveřejnil Ekologický právní servis, patří Slavníč mezi tři obce v republice, které jsou nejvíce zasažené hlukem z dopravy. Hluk má podle odborných studií nepříznivý vliv na lidské zdraví i na psychiku - často například způsobuje únavu, depresi, agresivitu i celkové snížení výkonnosti.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů