Středa, 24. dubna 2024

PET obaly jsou vůči životnímu prostředí ohleduplné

PET obaly jsou vůči životnímu prostředí ohleduplné

Ze studie o environmentálních dopadech nápojových obalů, tzv. analýzy životního cyklu (LCA), vyplývá, že často kritizované PET obaly patří podle řady ukazatelů mezi ty obaly, které jsou k životnímu prostředí nejohleduplnější. V rámci svého životního cyklu PET obaly produkují suverénně nejméně odpadu a navíc je k jejich výrobě zapotřebí velmi málo vody i energie.

Tuto studii v rámci příslušného resortního programu výzkumu zadalo Ministerstvo životního prostředí ČR a vypracoval ji tým nezávislých odborníků.*

Výrobci nealkoholických nápojů vítají, že všichni, kterým jde o ochranu životního prostředí, nyní budou mít tuto studii k dispozici. Objektivně, transparentně a vědeckým postupem zpracovaná studie by dle tuzemských nápojářů mohla pomoci vyvrátit fámy o některých druzích obalů, které jsou mezi veřejností rozšířeny.

Studie přesvědčivě ukázala, jak málo nápojové obaly zatěžují životní prostředí v ČR.

Výroba a distribuce nealkoholických nápojů se v naprosté většině ukazatelů sledovaných studií nepodílí na celkové zátěži životního prostředí ČR ani jedním procentem. Pouze v jednom případě tento podíl přesáhl hranici dvou procent: jde o podíl na negativních důsledcích vyplývajících ze zpracování bauxitu používaného při výrobě hliníkových nápojových plechovek.

Studie potvrdila, že ze všech v současné době používaných obalů pro nealkoholické nápoje nejméně zatěžují prostředí 1,5 litrové či 2 litrové PET obaly a nápojové kartony. Tento závěr odpovídá přesvědčení výrobců o tom, že skladba nápojových obalů v ČR se z hlediska ochrany životního prostředí blíží ideálu. Pro domácí spotřebu jsou nejvíce využívané právě velké PET lahve a nápojové kartony. Pro okamžitou spotřebu se převážně používá vratné sklo v restauracích a PET obaly tam, kde je to nutné z hlediska bezpečnosti, např. při cestování či při sportovních akcích.

Výrobci si uvědomují svou odpovědnost vůči životnímu prostředí. Svědčí o tom např. to, že v r. 1997 stáli u zrodu autorizované společnosti EKO-KOM, která v ČR zajišťuje efektivní sběr a třídění použitých obalů, stejně jako druhotné využití separovaného odpadu. Česká republika díky tomu patří k zemím s nejefektivnějším systémem sběru a třídění odpadu v rámci Evropské unie.

* "Porovnání environmentálních dopadů nápojových obalů v ČR metodou LCA"
autoři: Ing. Marie Tichá MT KONZULT, Ing. Bohumil Černík
Ministerstvo životního prostředí ČR, Projekt VaV: SP/II/2f1/16/07

Dalším příkladem odpovědného přístupu nápojářů k přírodě je, že za poslední dva roky snížili hmotnost obalů svých výrobků až o 15 procent. Tento přínos výrobců nealkoholických nápojů k ochraně životního prostředí bohužel nemohl být ve studii zohledněn, protože její autoři pracovali s daty za rok 2007.

JUDr. Zdeněk Huml
výkonný tajemník
Svaz výrobců nealkoholických nápojů

SVNN, Korunní 106
101 00 Praha 10 - Vinohrady

tel.: 267 311 828
GSM: 606 11 66 78



Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů