Středa, 24. dubna 2024

Pardubický kraj nechá posoudit rizika starých ekologických zátěží

Pardubický kraj nechá posoudit rizika starých ekologických zátěží

Pardubice - Pardubický kraj chce zjistit, jakou hrozbou pro životní prostředí jsou staré ekologické zátěže, které se nacházejí na jeho území. Nechá si proto zpracovat jejich analýzy rizik, aby se mohl rozhodnout, jak se znečištěním dále naloží. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Václav Kroutil (ČSSD).

Kraj eviduje v regionu celkem osm dosud neřešených velkých ekologických zátěží. Na Chrudimsku leží například skládka odpadů z elektrotechnického průmyslu v Hamříku u Hlinska, sklady chemikálií ve Slatiňanech a areál původního podniku Transporta. Na Orlickoústecku je znečištěna lokalita v Dolní Lipce a území firmy Eltes v Jablonném nad Orlicí, která je v konkurzu, ve Svitavách areál bývalých čistíren, stejně jako v Přelouči na Pardubicku.

"Musíme zjistit, zda zátěže ohrožují podzemní a povrchové vody. Podle toho bude určen další postup, a to buď sanace nebo zakonzervování," řekl Kroutil. Náklady rizikových analýz odhadnuté na 17 milionů korun by měly z 90 procent pokrýt dotace z Operačního programu pro životní prostředí.

Pardubický kraj už musel řešit sanace několika velkých znečištění, jejichž původce už neexistuje nebo se jej nepodařilo prokázat. V Boru u Skutče na Chrudimsku nechal zlikvidovat skládku průmyslových odmašťovadel a čisticích látek, v Hodoníně v témže okrese úložiště agrochemikálií. Kontaminace se už dostala do okolí a ohrožovala zdroje pitné vody. Celkové náklady obou sanací se vyšplhaly zhruba na 130 milionů korun, které pocházely z fondů Evropské unie a peněz státu a kraje. Už dříve kraj musel nechat vyčistit zamořený areál bývalé Tesly v Pardubicích a štolu bývalého dolu u Vranové Lhoty na Svitavsku, která byla zavezena 270 tunami nebezpečného odpadu. Hejtmanství muselo rovněž zčásti na své náklady zneškodnit nelegální sklad 150 tun nebezpečných chemikálií ve Chvaleticích na Pardubicku.

V současnosti se odstraňuje znečištění u Lukavice na Chrudimsku, kraj se také snaží dokončit vyčištění areálu bývalého podniku Transporta. Tyto dvě akce spolykají dalších zhruba 150 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů