Pátek, 19. dubna 2024

Klimatické změny příliš Američany nestraší

Klimatické změny příliš Američany nestraší

Mnozí občané USA žijí ekologicky a především potraviny vybírají podle toho, zda jsou z "místní farmy".

Američané považují globální oteplování za problém, ale téměř všechny průzkumy veřejného mínění zároveň ukazují, že pokud jsou dotázáni, co jim v životě dělá největší starost, tak pro klimatické změny se vysloví několik málo procent obyvatelstva.

Neznamená to ale, že by se nesnažili žít ekologicky. Mnozí si například nyní pozorně vybírají při nákupu potravin a nejvíce jim záleží na tom, aby u regálu bylo napsáno "Z místní farmy". Kratší transport přece představuje menší ekologické zatížení. Podobně jako už dříve dávali přednost potravinám s označením "Organické". Jsou dražší, ale kdo by si nepřiplatil, když může jíst zdravěji, bez hnojiv.

Jenže ani jedno není tak docela pravda, ke každé módní vlně se USA dříve či později objeví antiteze. Podle studie z Carnegie Mellon University představuje transport jen jedenáct procent z celkových emisí, vznikajících při výrobě potravin. Takže více záleží na tom, aby byly pěstovány tam, kde jsou nejvýhodnější přírodní podmínky, než aby se o to za velkého čerpání energií snažil místní farmář.

Nálepka "organické" má prý smysl jen u vybraných druhů ovoce a zeleniny, v nichž se mohou hromadit zbytky hnojiv. Ale například u mléka jde údajně o bezvýznamné označení.

Zatím poslední obětí protichůdných analýz se stalo "karbonové výplatné" (offsety), kdy si lidé mohli připlatit za letenku. Z takto získaných peněz se financovala ekologická opatření, nejčastěji sázení lesů, která měla vyrovnat škodlivé emise.

Jedna z nejznámějších společností, která se offsety zabývala, firma Responsible Travel, službu před měsícem v podstatě zrušila. Karbonový dopad cestování lze prý těžko kvantifikovat, na letenky by se muselo doplácet mnohem více, a než by byli lidé ochotni.

Americká vláda která se teprve od lednového nástupu prezidenta Baracka Obamy do funkce staví za Kjótský protokol, má sama problémy s jeho naplňováním. Potřebuje k tomu totiž zákony o omezení emisí skleníkových plynů z amerických továren, rafinérií a dalších podniků. A to má nejeden háček.

Původně se počítalo s tím, že zákon se schválí do konce roku, zatím se ale stále čeká na hlasování Senátu.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho zpravodaje z Washingtonu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů