Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čas vypršel - Kodaň je poslední šance

Čas vypršel - Kodaň je poslední šance

Říká Connie Hedegaard, dánská ministryně pro otázky klimatu, která v Kodani hostí Konferenci OSN o klimatických změnách.

V dějinách lidstva existují momenty, kdy si svět může vybrat, kterou cestou se dá. Nadcházející kodaňská Konference COP15 o změnách klimatu právě takovýto moment představuje: Můžeme se vydat po cestě zelené prosperity a udržitelnější budoucnosti, nebo si můžeme zvolit cestu vedoucí do slepé uličky, klimatické změny nikterak neřešit a zanechat tu obrovský účet našim dětem a vnoučatům, která jej budou muset splatit za nás. Skutečně není tak těžké si vybrat.
Úkol dánské vlády je jasný a srozumitelný: chceme dosáhnout ambiciózní globální dohody, která přinese snížení emisí skleníkových plynů a poskytne řešení otázek adaptace na změny klimatu, otázek technologií a financí. Dále by se měl v Kodani stanovit termín, do kdy má být právně závazná smlouva uzavřena.
Čas je rozhodující. S každým dnem čekání roste jednak cena, kterou zaplatíme a také se zhoršují katastrofální důsledky klimatických změn. Podle Mezinárodní energetické agentury rostou náklady nečinnosti každým rokem o 500 miliard dolarů.
Je nutné vyvinout tlak a využít politických sil k tomu, abychom přiměli čelní světové představitele k převzetí odpovědnosti a rychlému jednání v otázkách klimatických změn.
Kodaňský termín plní svůj účel. S blížícím se termínem konání konference zveřejňují země z celého světa své cíle. V poslední době jsme obdrželi konkrétní cíle od Brazílie a Jižní Koreje. Také Rusko učinilo v této otázce jistý pokrok.
Prezident Obama oznámil závazky Spojených států, a to nejen pro rok 2020, ale též pro roky 2025 a 2030, kdy by se změny měly projevit ještě markantněji. Čtyřprocentní pokles oproti roku 1990 není zrovna to, co svět očekával. Zdá se však, že si Spojené státy uvědomují cenu tohoto poklesu a mají v úmyslu tempo snižování emisí po roce 2020 zvýšit, konkrétně o 18% do roku 2025 a o 32% do roku 2030.
Novým a velmi povzbudivým faktem je, že se ke snižování emisí přihlásila také Čína. Je však třeba detailně prověřit, co toto nové prohlášení Číny znamená, zejména pokud jde o procentuální změny jejích současných postojů v této oblasti.
Všechny tyto skutečnosti jsou neklamnou známkou toho, že kodaňský termín zabírá a že si čelní světoví představitelé uvědomují tlak i očekávání ze strany občanů, firem a celé společnosti. Pro tyto lídry nyní nastává čas dostát slibům vůči naší planetě a naplnit cíle kodaňské konference.
Prosincový termín nestanovilo Dánsko. Na základě Akčního plánu z Bali přijatého v roce 2007 se celý svět usnesl na tom, že konference COP15 v Kodani bude rozhodujícím okamžikem v kampani, která má světu ukázat udržitelnější směr. K tomuto se písemně zavázalo 192 zemí světa a my nesmíme dovolit, aby se nám termín vymkl z rukou. Nyní nastává doba, kdy je třeba jednat a využít politického vlivu. Světoví lídři slíbili obyvatelům naší planety řešení. Teď je právě ta chvíle, kdy je třeba dostát této odpovědnosti a uzavřít v Kodani ambiciózní a vpravdě globální dohodu o klimatických změnách.
Obsahem této dohody je v podstatě řešení čtyř závažných úkolů. Dohoda by měla zahrnovat závazné střednědobé a dlouhodobé cíle pro vyspělé ekonomiky, týkající se snížení emisí skleníkových plynů. Hlavní vyspělé ekonomiky by se měly vydat na čistší a zelenější cestu k prosperitě. A konečně posledním úkolem je poskytnout pomoc méně vyspělým zemím - které jsou klimatickými změnami nejvíce zasaženy. Dohoda musí přinést nové a další financování - které podpoří adaptaci na klimatické změny v rozvojových zemích - a dále je třeba se dohodnout na tom, jak společně postupovat v otázkách šíření a rozvoje technologie a získaných poznatků. To jsou čtyři základní otázky, na které musí kodaňská konference přinést odpovědi.
Konference musí přinést výsledky. Nemáme žádnou jinou možnost. Musíme se s klimatickými změnami vypořádat a musíme to udělat právě teď. Kodaň je poslední šance. Čas již vypršel. Tak se do toho pusťme.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů