Pátek, 29. března 2024

Situace je jiná, klima se mění rychleji

Situace je jiná, klima se mění rychleji

Jedním z českých delegátů na kodaňském summitu OSN bude senátor za ODS a uznávaný ekologický expert Bedřich Moldan. "Výsledkem konference musí být konkrétní čísla," říká v rozhovoru pro HN.

HN: Patnáct tisíc delegátů, stovky politiků, dvoutýdenní program. Není kodaňský summit moc opulentní?

Jsem přesvědčen, že není. Je to jedna z mála velkých konferencí, která je věnována skutečně environmentálním otázkám. Ačkoli je to opravdu obří podnik, je adekvátní velikosti problému, který by měl řešit.

HN: Jenže už dopředu je jasné, že z něj nevzejde nový Kjótský protokol. Dá se čekat konkrétní výstup?

Organizátoři, EU a podle mě i většina těch, kteří do Kodaně jedou, si představují, že ono politické prohlášení nebude plné obecných věcí, ale že v něm budou konkrétní čísla a časové horizonty. Většina zemí tam jede s přesnými závazky. Dnes je situace jiná než na předminulé konferenci na Bali, ukazuje se, že změna klimatu probíhá rychleji a že bude třeba razantnějších redukcí.

HN: USA chtějí snížit emise do roku 2020 o 17 procent. Je to dost?

Všichni si uvědomují, že jejich závazek je málo.

HN: Co zůstává hlavní neznámou?

Ochota rozvinutých států financovat různá opatření. Musí se jednat, kolik peněz jsou ochotny poskytnout. A pak jsou otázky procedurální: kdy peníze uvolnit, kdo je bude počítat, kdo je bude spravovat.

HN: Takže půjde o to, abyste se v Kodani dohodli, že bohaté země budou posílat peníze do zvláštního fondu. A detaily se vyladí dodatečně...

Předběžně se dohodlo, že by to skutečně mělo jít přes adaptační fond. Neví se ale, kdo by to měl spravovat, jestli Světová banka nebo někdo jiný. On už jeden fond existuje, domluvil se na něm summit na Bali. Nevím přesně, v jakém je stavu, ale rozhodně moc nefunguje.

HN: Nebude třeba změnit také obchodování s emisními povolenkami? Jejich nízké ceny moc nenutí firmy investovat do modernizací.

Téma to bude. Obchodování s povolenkami je považováno za nejperspektivnější nástroj. Existuje naděje, že cena povolenek bude dost vysoká. Jenže bude třeba zpracovat analýzu, zda obchodování s povolenkami je skutečně efektivní, zda vede k redukci emisí, neboť zatím se to tak neukazuje.

HN: Budou Češi po roce 2013 patřit mezi ty, kdo bude celosvětový boj proti emisím financovat? Že už nebudeme příjemci?

Jsem přesvědčen, že to tak bude. Česká republika už dnes platí, ale je to hluboko pod 0,7 procenta HDP, což je mezinárodní hladina pro pomoc, kterou by rozvinuté země měly chudším odvádět.

HN: Co můžou dělat proti emisím skleníkových plynů obyčejní lidé?

Měli by si zjistit, co to je uhlíková stopa. Aby věděli, že když jedou autem, topí v kamnech nebo nechávají televizi ve stand-by režimu, že to má nějaké následky. Každý by si měl uvědomit, že je na přírodě závislý a že nic není zadarmo. O ovzduší se musíme starat, někdo to musí zaplatit, a proto je tato konference.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů