Čtvrtek, 25. dubna 2024

Průzkum ekologů: ekotoaletního papíru máme dost

Průzkum ekologů: ekotoaletního papíru máme dost

Benátky nad Jizerou - Ojediněný průzkum mají za sebou obchody v Benátkách nad Jizerou.

Velice zajímavý průzkum mají za sebou Benátky nad Jizerou. Ten tam provedlo ekologické sdružení Arnika. V několika obchodech se tam ekologové pokoušeli zjistit, zda si obyvatelé města mají možnost koupit toaletní papír z recyklovaného materiálu. To všechno v rámci projektu Zdravá planeta pro zdravé děti.

Podle Jindřicha Petrlíka z Arniky v České republice neustále stoupá spotřeba papíru, a právě toaletní papír je jednou z věcí, na jehož výrobu nejsou kladeny tak vysoké nároky. Právě proto poskytuje tato každodenní lidská potřeba ideálním možnost, jak lze recyklaci úspěšně využít. "Během deseti listopadových dnů jsme provedli průzkum ve čtyřech místních prodejnách," uvedl pro Deník Petrlík.
Ekopapíru je dost

Ve všech prodejnách podle zjištění ekologů toaletní papíry z recyklovaného materiálu k dostání byly. "Celkově je v Benátkách nad Jizerou nabízeno 47 různých variant toaletního papíru. Z toho z recyklu je 10 druhů," řekl dále Petrlík s tím, že dalších 11 druhů bylo vyrobeno z buničiny, tedy ze dřeva. U zbylých 26 druhů to nebylo možné zjistit.

Deníkem oslovení lidé ovšem při koupi toaletního papíru nad jeho výrobou příliš nepřemýšlí. "Nikdy jsem to neřešila. Prostě jdu a koupím ten, který zrovna mají. Ani pořádně nečtu, z čeho to je vyrobené," řekla Deníku Jiřina Malá. Stejného názoru je také její kamarádka. "Také příliš neřeším, jak se vyráběl. Ale lepší jsou takové ty "navoněné" toaletní papíry," míní druhá žena.

Ovšem parfemované papíry nejsou nic, co by se ekologům "líbilo". Podle Jindřicha Petrlíka s tím mohou mít problém třeba alergici. "Směrnice pro certifikaci ekologicky šetrných výrobků hygienických výrobků z papíru použití parfémů přímo zakazuje," upozorňuje spotřebitele Jindřich Petrlík z programu Toxické látky a odpady společnosti Arnika.
Je třeba číst...

Tisíce lidí si přitom toaletní papír z recyklovaného materiálu pravidelně kupují, a přitom o tom ani nemusí vědět. "Chyba je také na straně výrobce, který často ekologický produkt neoznačí," dodal závěrem pro Boleslavský deník Petrlík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů