Úterý, 23. dubna 2024

Nevyhazujte zářivky do komunálního odpadu!

Nevyhazujte zářivky do komunálního odpadu!

Letošní vánoční strom v Karlových Varech má svého ekologického partnera. Stala se jím nezisková společnost EKOLAMP (www.ekolamp.cz), která se již od roku 2005 věnuje zpětnému odběru a recyklaci vysloužilých zářivek a dalších světelných zdrojů.

Město Karlovy Vary tak chce podpořit informační kampaň zaměřenou na české domácnosti a zlepšení životního prostředí. Jejím cílem je přesvědčit běžné spotřebitele, že nefunkční úsporné či lineární zářivky mají být odevzdávány k recyklaci, protože obsahují malé množství rtuti.

Podle letošního průzkumu společnosti EKOLAMP, která v Česku sběr a recyklaci použitých světelných zdrojů zajišťuje, obliba úsporných zářivek v českých domácnostech za poslední tři roky výrazně vzrostla. Zatímco v roce 2006 je používalo 38 % domácností, v letošním roce je to již 60 %. S narůstajícím množstvím úsporek pak úzce souvisí právě otázka jejich budoucího zpětného odběru a recyklace. Pozitivní je skutečnost, že současné recyklační technologie umožňují ze světelných zdrojů dále využívat až 90 % použitého materiálu a že každým rokem stále více lidí odevzdá zářivku k recyklaci. Přesto ale celých 39 % vysloužilých zářivek stále končí v komunálním odpadu.

Občané v Karlových Varech mohou zatím zářivky odevzdávat v obchodech elektro při nákupu nového zboží, nebo ve sběrných dvorech. Dejte tedy letos dárek životnímu prostředí a věnujte se více zpětnému odběru a recyklaci nefunkčního osvětlení ve svém okolí.

Zdroj: Město Karlovy Vary

Hana Šnajdrová
Regionální koordinátorka - redaktorka
Kraj Karlovarký

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů