Sobota, 20. dubna 2024

ČSSD slibovala voličům zachování limitů. Dnes je ale její zastupitelé v Ústeckém kraji odmítli bránit.

ČSSD slibovala voličům zachování limitů. Dnes je ale její zastupitelé v Ústeckém kraji odmítli bránit.

Volební program ČSSD skončil na toaletním papíru

16. prosince 2009, Ústí nad Labem - Ústečtí krajští zastupitelé z ČSSD dnes bezprecedentně porušili své sliby voličům. Obě strany, ODS i ČSSD, ještě loni před krajskými volbami slibovaly svým voličům zachování limitů těžby chránících severočeské obce, ODS se dokonce zavázala prosazovat tzv. odpis zásob uhlí (1). Při dnešním hlasování se však ukázalo, že zastupitelé ČSSD své sliby vážně neberou a atraktivní téma limitů těžby (2) využila strana před volbami jen k tomu, aby získala hlasy voličů. Zástupci ČSSD totiž na dnešním krajském zastupitelstvu usnesení k limitům těžby odmítli.
Občanům Horního Jiřetína, Litvínova a jejich příznivcům bylo v rozporu se zákonem znemožněno být jednání zastupitelstva přítomno a k projednávané věci se vyjádřit. Po skončení hlasování pak v předsálí rozvinuli oranžové toaletní papíry s natištěnou částí volebního programu ČSSD zabývající se problematikou limitů. (3)
"Nejde o žádnou katastrofu pro lidi z Horního Jiřetína či Litvínova - kraj k věci žádné nové usnesení nepřijal, protože to sociální demokraté společně s komunisty znemožnili. Na proces projednávání návrhu státní energetické koncepce tedy nebude mít dnešek žádný vliv. Nicméně může jít o katastrofu pro ČSSD a jejího lídra Jiřího Paroubka, který bude příští rok na Ústecku kandidovat do sněmovny. Pokud se sociální demokraté nechytí za nos a svůj obstrukční přístup nezmění, uděláme všechno pro to, aby se voliči před volbami dozvěděli, že tahle strana voličům lže," uvedl Ondřej Hogen z Horního Jiřetína, který je členem Kořenů.
Zastupitelé kraje dnes hlasovali o návrhu patnácti litvínovských zastupitelů, kteří se na krajské zastupitelstvo obrátili se žádostí o podporu zachování limitů těžby ve Státní energetické koncepci. Krajský zastupitelský klub ODS navrhl hlasovat o tomto usnesení mj. s odůvodněním, že krajská Rada vydala v říjnu rozporuplné usnesení.
"Myslím, že nikdo nás nemůže podezírat z nějaké planoucí lásky k ODS, ale je třeba přiznat, že dnes se občanští demokraté pokusili své předvolební sliby splnit. Pro případ, že by se k věci postavili jinak, jsme měli připravené modré toaletní papíry i pro ně, ale nebylo jich třeba. Doufám, že zastupitelstvo se k věci v nejbližší době vrátí a k návrhu ministra Tošovského na prolomení limitů se jasně postaví. Hrát mrtvého brouka v této situaci znamená tiše pomáhat Tykačovi a spol.," uvedl dnes vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.
Greenpeace společně s Hnutím DUHA a dalšími ekologickými organizacemi tento měsíc představili studii Čisté teplo, která dokazuje, že pro české teplárny je trvale dostatek paliva i v případě zachování územních ekologických limitů, a to s mnohem menším zásahem do vlastnických práv, než navrhuje ministr průmyslu. Údajný nedostatek paliva pro teplárny je přitom v současnosti hlavním argumentem těch, kteří se snaží likvidaci Horního Jiřetína prosadit.

Kontakty:
Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR
tel: +420 723 623 238, e-mail: jan.rovensky@cz.greenpeace.org
Ondřej Hogen, občanské sdružení Kořeny
tel: +777 666 768, e-mail: oskoreny@email.cz
Vladimír Buřt, místostarosta města Horní Jiřetín
tel: +420 724 081 095, e-mail: vladimir.burt@centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů