Pátek, 29. března 2024

Recyklovatelnost vozů Škoda je prioritou při vývoji nových vozů a ekologickém zhodnocení Autovraků

Recyklovatelnost vozů Škoda je prioritou při vývoji nových vozů a ekologickém zhodnocení Autovraků

Škoda Auto ve sledovaném období 2006-2008 splnila všechny požadavky legislativy v oblasti autovraků včetně dosažení předepsané recyklační kvóty 80 % hmotnosti vozu.
Sběr a zpracování autovraků Škoda i vozů ostatních značek koncernu Volkswagen v České republice zajišťuje automobilka ve spolupráci se společnosti Callparts.

Celoplošná sběrná a zpracovatelská síť Callparts umožňuje majiteli odevzdání autovraků vybraných značek k ekologické likvidaci a zhodnocení. Síť Callparts v České republice disponuje 21 autorizovanými partnery a jejich sběrnými místy. Informaci o nejbližším místě k odevzdání autovraku mohou zákazníci získat na internetových stránkách Škoda Auto, u prodejců nových vozů nebo v rámci komunikačních kampaní ("Aby si příroda nemusela zvykat").

Po odevzdání vozů do sběrné sítě Callparts jsou autovraky ekologicky zpracovány a zhodnoceny. "Vozový park v České republice dosahuje stáří 13,7 roku. V současné době odevzdávají původní majitelé do sběrné sítě k recyklaci nejčastěji vozy Škoda modelové řady 105/120, favority a často i felicie. Pokud je vůz kompletní, je likvidace autovraku pro posledního majitele bezplatná," uvedl Marko Kosovič odpovědný za recyklaci a ekologii v servisní síti Škoda Auto.

Zajištění recyklovatelnosti vozu je důležitým faktorem také při vývoji a konstrukci nových modelů. Všechny aktuálně vyráběné modely značky Škoda (Fabia, Roomster, Octavia, Superb a Yeti) jsou certifikovány nezávislou akreditovanou britskou společností VCA a splňují ustanovení směrnice 2005/64/ES. Tato směrnice specifikuje požadavky na použité materiály, značení dílů a dosažení příslušné recyklační kvóty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů