Pátek, 29. března 2024

Ano, bylo to tu jak na houpačce

Ano, bylo to tu jak na houpačce

Mozkem české delegace na kodaňské konferenci je ministr životního prostředí Jan Dusík. "Snažíme se, aby výsledkem nebyla jen prázdná deklarace," řekl v rozhovoru HN.

HN: Dosavadní průběh kodaňského summitu působí značně zmateně. Máte stejný pocit i vy, kteří jste na místě?

Tady je to podobně, jako na houpačce. Středa byla například hodně nervózní den, kdy se v podstatě nevyjednávalo, jen za uzavřenými dveřmi jednalo předsednictvo s vybranou skupinou.

Debata se vedla o tom, že dosavadní vyjednaný text obsahuje strašné množství závorek a otevřených věcí a zda to nenahradit něčím novým. Nakonec jsme se ale vrátili k těm původně připraveným textům. Debata se rozdělila z jednoho plenárního zasedání na dvě kontaktní skupiny, v nich se sporné body rozdělily do dalších asi devíti oblastí. Musíme všechny problémy maximálně zúžit.

HN: Takže šance, že by Kodaň dopadla jako Kjóto, kde se dlouho jednalo, ale konečná rezoluce se sepsala na poslední chvíli, nehrozí?

Hodně se očekává od příjezdu hlav států. Jejich přítomnost by se měla využít k tomu, aby se klíčové otázky rozhodly. Na druhou stranu ony se ale klidně mohou rozhodnout až ve chvíli, kdy jich bude jen omezený počet.

HN: Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že USA podpoří, aby rozvojové země dostaly po roce 2013 ročně sto miliard dolarů. Není to od Američanů jen prázdné gesto, když sami chtějí snižovat emise minimálně?

Je to vnímáno velmi pozitivně, protože USA se přihlásily, že se budou na tom financování podílet. Ladí to i s tím, co řekla Africká unie, že by jim sto miliard ročně mělo stačit. Je to vstřícný krok od Američanů, ale ne jediný.

Hodně nás zajímá jejich redukční závazek, čeká se, co k tomu řekne Barack Obama.

HN: Od Obamova příjezdu se podle všeho očekává opravdu hodně...

Hodně se očekává v tom smyslu, že Obama dá nějaký signál, přihlásí se k procesu redukce emisí. Bude záležet, zda jeho sdělení přesvědčí ostatní státy a přiměje je, aby udělaly také krok kupředu.

HN: Je už tedy jisté, že závěrem Kodaně bude jen politická deklarace?

Je třeba rozlišovat tři věci: politickou deklaraci, rozhodnutí summitu a mezinárodní dohodu.

Dohoda nebude určitě, nestihne se to. My ale usilujeme, aby výsledkem nebyla pouze politická deklarace ve smyslu, že se příští rok musíme dohodnout. Podobně to vnímá většina států.

HN: Češi jeli do Dánska s cílem apelovat na to, aby se do diskusí o klimatických změnách mohla co nejvíc zapojovat veřejnost. Co jste tam pro to udělali?

V pondělí jsme k tomu měli seminář, kterému jsem předsedal, zúčastnilo se ho přes sto lidí.

Zapadlo to do kontextu, ale určitě nešlo o rozhodující bod programu, protože rozhodující jsou jednání o penězích a redukcích emisí. Tohle byl spíš takový doplněk, když se tady tak hodně mluví o transparentnosti.

HN: Veřejnost v Kodani při demonstracích ukázala, že se zajímá...

Hodně se tu o těch protestech mluvilo. Spojovalo se to také s tím, že centrum, kde se konference koná, kapacitně nestačí, protože se sem nevejde pětačtyřicet tisíc lidí, kteří se na summit přihlásili. Takže to téma je důležité.

A co Dánové jako organizátoři? Rozvojové země, ale i oni sami byli dost kritičtí, zvlášť když se summit zadrhával.

Měli by pokračovat v tom, co umějí. Musí být neutrální, nemohou samozřejmě kopat za Evropskou unii, to dělají dobře. Pozitivní je, že vedení jednání je v jejich rukou, že to udrželi, že se to nerozmělňuje do regionů. Ale kritika samozřejmě zaznívá, byť už se jim opět podařilo obnovit důvěru.

HN: V Česku se mezitím stala hitem Mikronésie, která se chce účastnit připomínkového řízení k modernizaci prunéřovské elektrárny. Bavil jste se v Kodani s diplomaty této země?

Mají tady své zástupce, ale nemluvil jsem s nimi, ani nemám informace, že by se pokoušeli iniciovat schůzku na nižší úrovni.

Pokud budou mít nějaké připomínky, napíší nám je a my se budeme snažit je zohlednit. Ale že bychom celý proces kvůli nim zastavili, to se nestane.

HN: Hodně se mluvilo i o tom, že kodaňský summit by se měl stát také milníkem v investování do čistých technologií. Stalo se?

Ano. Je tu spousta zástupců velkých mezinárodních firem. Je to samozřejmě velké téma. Jelikož se mají v budoucnu výrazně snižovat emise, je nutné investovat do nových technologií.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů