Čtvrtek, 28. března 2024

Vyšla Sedmá generace 6/09

Seznam všech článků tištěného čísla s anotacemi

Vyšla Sedmá generace 6/09

Tomáš Feřtek
Na šibenici s tou zelenou špínou

Co dělají zelení špatně, že i po dvaceti letech od změny režimu mají u veřejnosti problematickou pověst?

Anketa: ekonevládky po 20 letech

Co se v ekoneziskovkách za posledních 20 let změnilo a jakou máte vizi pro příští dvacetiletku?

Rozhovor s Jakubem Patočkou
Umíněně se vydáváme po nesprávné cestě

Pro jedny je vizionář ekologické demokracie, pro druhé domýšlivý autoritář. Co si Jakub Patočka myslí o uplynulých 20 letech?

Zuzana Geryková
Hovory o dobře krmeném pašíkovi

Vypravili jsme se za pěti šéfkuchaři z první desítky nejlepších podniků. Zelenají se české luxusní restaurace?

Pavlína Binková
Prolomit kapitalismus: Zítra vstanu a zatknu banku

Jihlavský festival opět nabídl průřez inspirativními autorskými dokumenty.

Bohuslav Binka
České environmentální hnutí: od utopie k formuláři

"Podíváme-li se na dvě dekády vývoje nejvýznamnějších environmentálních hnutí u nás (Hnutí DUHA, Děti Země, Greenpeace, Nesehnutí), zarazí nás především podobnost trajektorie jejich osudů. Ačkoliv se v době vzniku podstatným způsobem odlišovaly počtem členů a příznivců, velikostí rozpočtu i mírou radikality, skončily nakonec bez výjimky na stejné cestě směřující od více či méně důsledného ekologického aktivismu k smířlivé lobbisticko-agenturní profesionalizaci."

Miroslav Patrik
Výhry a prohry ekologického hnutí

Každá společnost si v rámci upevnění své ideologie připomíná heroická a chrabrá vítězství. Dvacet let po Listopadu je vhodná příležitost se po nějakých poohlédnout a trochu si zavzpomínat. Jistěže v rámci ekologického hnutí.

Jakub Patočka
Edward Goldsmith: jediný svého druhu

Když 21. srpna 2009 zemřel ve svém domě v italské Sieně britský ekolog Edward Goldsmith, věnovala tomu evropská média jen okrajovou pozornost. V českých zemích o něm nepsal nikdo. Přitom se jedná o jednu z nejvýraznějších postav v dějinách světového ekologického hnutí i myšlení. Nezanedbatelné stopy po něm zůstaly i v českém prostředí. Jeho práce, jejímž ohniskem byl časopis The Ecologist, tvořila bezprostřední inspiraci pro vznik Sedmé generace.

Jan Keller
Soucitný intelektuál

"Soucitný intelektuál je poměrně nově vzniklý tvor, výskyt se datuje od sedmdesátých let 20. století. Poznáme ho podle toho, že se z pozic morálky a moralizování vyjadřuje ke všemu, co dokáže vzbudit jeho vysoce selektivní soucit."

Naďa Johanisová
Vandana Shiva: Ekonomický růst způsobuje chudobu

Ekonomický rozvoj viděný zdola - i tak by bylo možné popsat dílo Vandany Shivy, radikální indické myslitelky a aktivistky, která svůj život zasvětila budování nenásilného zemědělství. Jaký je její pohled na ekonomii?

Jiří Koželouh
Králové a jejich švadleny

"Kdo platí naše oblečení v řetězcích Lidl a KiK?" ptá se stejnojmenná studie, která vzešla ze společného projektu nevládek a nezavislých odborových svazů v Německu - Kampagne für Saubere Kleidung (Kampaň za spravedlivé oblečení).

Ewan Kinston
Pracuj méně, zachráníš Zemi?

O nástupu ekonomiky volného času se mluví už po desetiletí, ale nikde nezačala fungovat - navzdory výzkumům dokazujícím škodlivost přepracování pro naše zdraví i pro planetu. Je nějaká šance na změnu?

Milan Štefanec
Kdo vzal míru šanci?

Od Listopadu je česká zahraniční politika prodchnuta myšlenkou prosazování lidských práv ve světě. Odkazuje na historické zkušenosti malého a okupací i totalitou postiženého státu, díky kterým můžeme účinně a s pochopením pomáhat těm méně šťastným. Proto má Česko velmi dobré jméno u běloruských nevládních aktivistů a opozičních politiků, u barmských disidentů, nezávislých kubánských novinářů a politických vězňů. Protentokrát nechme stranou účelovou selektivitu lidskoprávní agendy ministerstva zahraničí a podívejme se podrobněji na jinou část české zahraniční politiky - na vývoz zbraní.

Lenka Parkánová
Po stopách našich šatů

Současný způsob výroby, distribuce, údržby i likvidace oděvů společně s trendem stále rychlejšího střídání módních vln a rostoucí spotřeby učinil z oděvů významné environmentální a sociální téma. Podobně jako Šárka Špačková (7.G 5/2005 a 7.G 2/2006) se nyní vydala po stopách našich šatů Lenka Parkánová. Co nového přináší její pátrání?

Ľuba Lacinová
Pomaly ďalej zájdeš, ale mohol by si pri tom narobiť menej škôd

Už piaty minister v kresle rezortu životného prostredia, kšeftovanie s emisnými povolenkami, ropovod cez unikátnu zásobáreň pitnej vody európskeho významu a kontroverzná skládka v Pezinku. Ďalší diel z Nových povestí slovenských.

Vlastimil Karlík
Polská cesta k Natuře

Ochrana přírody nemá na růžích ustláno ani v Polsku. Boje o území Natury 2000 připomínají tuzemské tahanice. Jak to dopadlo u našich sousedů? Zvítězila příroda, nebo ekonomické zájmy? Měly větší váhu názory odborníků, nebo sankce Evropské komise?

Jana Sobotková
Nejlepší doba pro to, být muzikantem (rozhovor se Zdeňkem Hamříkem)

Mohelnického písničkáře, učitele hry na kytaru a hledače hudebních talentů Zdeňka Hamříka jsem zastihla ve sklepě jednoho olomouckého domu a v plných přípravách na festival Píšu písničky. Po telefonu jsme si povídali nejen o festivalu, ale i o chystaném albu nebo o době Dylanově. A ukázalo se, že ač v písničkách přemýšlí, "jak vyzrát na tohle divoké století", je právě toto století pro čerstvého držitele Porty tím nejlepším.

Naďa Johanisová
Ekonomie žije ve vlastním mrtvém světě

"Středověk kypěl množstvím tančících andělů na špičce jehly, naši dobu ovládají marginální optimalizace," říká ve své nedávno vydané a velmi úspěšné knížce Ekonomie dobra a zla ekonom Tomáš Sedláček. Dodává, že každý z obou způsobů přemýšlení má svůj význam ve svém vlastním světě neověřitelných předpokladů, mimo něj jsou však nesmyslné a neaplikovatelné.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů