Pátek, 29. března 2024

Dejte dárek přírodě

Dejte dárek přírodě

BRNO - Živou jedličku v květináči si mohou koupit lidé v Brně jako k přírodě šetrnější alternativu k řezaným vánočním stromkům (a často dováženým z velké dálky) už jedenáctý rok.

Letos se tato akce setkává s velkým ohlasem, několik posledních desítek stromečků lze koupit v domě ochránců přírody (Ekologická poradna Veronica) v Panské ulici od dneška do středy (9 až 18 hodin). Jedlička stojí 80 korun i s návodem, jak se o ni správně starat. Na jaře budou mít zájemci možnost vysadit hrnkové jehličnany společně za asistence lesníků do lesa v okolí Brna. Podpoří tím návrat jedle bělokoré do přírody. Může to být váš dárek přírodě, který vydrží déle než do Tří králů!

Jedle bělokorá (Abies alba) je původní druh jehličnaté dřeviny ČR, který z našich lesů téměř vymizel. Jedle kdysi bývala naší nejhojněji zastoupenou jehličnatou dřevinou. Zaujímala 15 až 20 % rozlohy lesů v českých zemích a patřila k našim nejmohutnějším stromům. Doma byla od pahorkatin až po hory. Jedle však nedokázala vzdorovat změnám, které do krajiny přinesl člověk. V roce 1950 bylo zastoupení jedle v lesích ČR 2,8 %. V roce 1990 už to bylo pouze 1,3 % a v roce 2005 pouhých 0,9 %.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů