Čtvrtek, 28. března 2024

Odborníci očekávají v příštím roce solární blázinec

Odborníci očekávají v příštím roce solární blázinec

Vysoký nárůst počtu zájemců o výstavbu solárních elektráren očekávají v roce 2010 odborníci na fotovoltaiku. Důvodem je poslední možnost investorů využít garance výkupní ceny za stále ještě výhodných podmínek. Vláda totiž koncem listopadu schválila novelu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Výsledkem je mimo jiné pozitivní skutečnost, že v příštím roce zůstane zachován stávající režim výkupních cen, tedy jejich plánované snížení pouze o 5%.

"V blížícím se roce 2010 očekáváme vysoký příliv nových zakázek. Řada klientů bude chtít na poslední chvíli využít podpory státu a garance ještě stále výhodného výkupu energie po dobu 20 let. S trochou nadsázky lze říci, že se připravujeme na menší fotovoltaický blázinec. Už nyní se nebojím tvrdit, že příští rok bude z hlediska výroby čisté energie ze slunce velmi úspěšný," prozradil ředitel společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka.

Podle jeho slov ani tolik diskutované snižování výkupních cen v roce 2011 nebude znamenat konec podpory fotovoltaiky v Čechách. "Naopak půjde o návrat k běžné a očekávané době návratnosti investic (11 - 15 let), kterou jsme již zaznamenali před rokem, v době největšího fotovoltaického boomu," vysvětlil Mléčka.
Důvodem plánovaného snižování výkupní ceny je podle odborníků skutečnost, že jejich současná výše neodpovídá rychlosti, s jakou se vyvíjejí investiční náklady na výstavbu fotovoltaických zařízení. "Smyslem zákona je, aby se investice do nové elektrárny vrátily podnikatelům díky státem garantovaným výkupním cenám do patnácti let. Nové solární panely jsou však stále levnější a výkonnější, takže při současných cenách se návratnost zrychluje až na pouhých sedm let," doplnil obchodní ředitel společnosti HiTechSolar Max Wandler.
Pokud by tato situace pokračovala a ceny technologií se stále snižovaly, mohla by se doba návratnosti ještě více zkrátit. "Což by z fotovoltaiky udělalo až neopodstatněně privilegovaný obor. Tím myslím, že by výše podpory byla o mnoho větší, než je nutno pro podporu dostatečného rozvoje tohoto oboru. Změny výše výkupních cen by proto měly jít ruku v ruce se změnami ve výši cen technologií," dodal Wandler.
Také podle jeho slov bude v roce 2010 situace na českém fotovoltaickém trhu velmi příznivá. "Projekty realizované v nadcházejícím roce budou pro investory stále výhodné. Ti, kteří investici do výstavby fotovoltaického systému ještě zvažují, by naopak s rozhodováním neměli otálet," připomenul obchodní ředitel společnosti HiTechSolar.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů