Úterý, 19. března 2024

Nové limity u veřejných zakázek a tzv.

Veřejné zakázky jsou nedílnou součástí čerpání dotací z evropských fondů. Od začátku roku platí v této oblasti dvě významné novinky.

Nové limity u veřejných zakázek a tzv.

Vláda ČR schválila materiál Ministerstva pro místní rozvoj, který snižuje minimální předpokládané hodnoty nadlimitních veřejných zakázek a nadlimitních koncesních smluv.

Materiál upravuje například finanční limit oddělující nadlimitní a podlimitní veřejné zakázky na stavební práce. Limit se snižuje ze 146 447 000 Kč bez DPH na 125 451 000 Kč bez DPH. Veřejná zakázka na stavební práce o předpokládané hodnotě 130 milionů korun bez DPH, která letos patří do kategorie podlimitní, bude v roce 2010 nadlimitní veřejnou zakázkou.

Z nové úpravy vyplývá, že sektoroví zadavatelé (dopravní podniky, podnikatelé v oblasti plynárenství, teplárenství, elektroenergetiky, vodárenství a další) jsou povinni zadávat pouze nadlimitní veřejné zakázky. Rozdíl v postupu je pak ten, že veřejný zadavatel (např. stát, kraje, obce) je povinen uveřejnit vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky i v Evropském úředním věstníku. Dále stanovit delší lhůty podnikatelům zejména pro podání žádosti o účast a podání nabídky v zadávacím nebo koncesním řízení.

Další významnou změnou je novela zákona o veřejných zakázkách a zákona o koncesních smlouvách, která zpřísňuje dohled Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a opravňuje jej ukládat zákaz plnění smluv. Tato novela zavádí rejstřík osob se zákazem plnění veřejných zakázek a rejstřík osob se zákazem plnění koncesních smluv - tzv. "black list".

Údaje z Rejstříku osob se zákazem plnění veřejných zakázek jsou přístupné v Informačním systému o veřejných zakázkách. Informace o osobách jsou řazeny chronologicky a zároveň je bude možné vyhledat podle IČ nebo názvu. Do Rejstříku může nahlédnout kdokoliv bez nutnosti registrace.

Do rejstříku osob se zákazem plnění veřejných zakázek budou zapsány právnické a podnikající fyzické osoby, které:

  • předložily při prokazování splnění kvalifikace informace nebo doklady, které neodpovídaly skutečnosti a měly nebo mohly mít vliv na posouzení kvalifikace,
  • předložily při prokazování splnění kvalifikace informace nebo doklady, které neodpovídaly skutečnosti a měly nebo mohly mít vliv na rozhodnutí o zápisu do Seznamu kvalifikovaných dodavatelů (SKD) či Seznamu systémů certifikovaných dodavatelů (SCD),
  • nepodaly žádost o změnu zápisu do SKD či SCD.

Ministerstvo pro místní rozvoj provede zápis do Rejstříku osob se zákazem plnění veřejných zakázek na základě pravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže do pěti pracovních dnů od sdělení ÚOHS. Při účasti v zadávacím řízení musí dodavatel doložit čestným prohlášením, že není v tomto rejstříku veden.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů