Pátek, 29. března 2024

Popraskané rty - přírodní pomoc

Popraskané rty - přírodní pomoc

Jemná kůžička na rtech lehce popraská a je náchylná k bakteriální infekci. Rty jsou náchylné za každého počasí. Vítr, chlad, slunce, mořská voda i chlorovaná voda v bazénu mohou rty vysušit.

Mnoho běžně dostupných balzámů na rty obsahuje složky pocházející z ropy, jako například minerální oleje. Minerální oleje vypadají mastně a hydratačně, ale jelikož kůže je nemůže kvůli velikosti jejich molekul absorbovat, tak ve skutečnosti vysušené a popraskané rty neléčí. Tyto balzámy pouze leží na povrchu a tvoří neprostupnou bariéru, která může kůži ucpat a vést dále k popraskání a bakteriální infekci.

Místo klasických tyčinek na rty se porozhlédněte po přírodních zvláčňujících látkách jako jsou shea butter, včelí vosk, sladký mandlový olej, jojobový olej a olej z konopných semínek. Tyto všechny látky prostupují do kůže. Pokud jste náchylní k popraskání a zanícení rtů, hledejte tyčinky na rty s antibakteriálními esenciálními oleji jako je rozmarýn a máta. Vyhněte se kafru, protože ten může rty vysušovat. Aloe vera zvláčňuje popraskanou kůži, mentol může zmírnit bolest rtů.

Pomožte si sami: Smíchejte kapku medu s troškou hnědého cukru. Naneste na rty a jemně masírujte sem a tam měkkým zubním kartáčkem. Cukr představuje přírodní abrazivní peeling a med obsahuje hydratační enzymy, je mírně antiseptický, pomáhá zničit bakterie a uchovat v pleti hydrataci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů