Sobota, 20. dubna 2024

Strojírenská skupina ČKD posiluje ekologický byznys

Strojírenská skupina ČKD posiluje ekologický byznys

Negativní důsledky ekonomické krize pomáhají strojírenské skupině ČKD tlumit dodávky ekologických technologií. Podle generálního ředitele ČKD Group Jana Musila bude firma strojírenskou výrobu zaměřenou na ekologicky čisté technologie rozvíjet i v příštím roce.

"Dodávky ČKD pro ekologický byznys se týkají odvětví energetiky. A ta na rozdíl od dalších výrobních oborů, které ČKD má v portfoliu, nespadla do recese. Naopak potřeba nových zdrojů a trvalé investice táhnou toto odvětví vzhůru," vysvětlil Musil.

ČKD podle jeho slov rozvíjí ekologický byznys ve třech oblastech. Jednak projektuje a dodává technologie pro spalování biomasy a komunálních odpadů, mikrokogenerační jednotky a vedle toho vyrábí moderní elektrické motory s nízkou spotřebou.

U nových technologií spalování biomasy počítá s využitím rychlé pyrolýzy produkující elektrickou energii nebo bionaftu. "Motivace je velká, vždyť podle Renewables Directive EU bude zhruba dvacet procent spotřeby v roce 2020 pokrýváno právě obnovitelnými zdroji. Velká pětka - Velká Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko - plánuje sedmdesátiprocentní nárůst obnovitelných zdrojů," zdůraznil Musil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů