Pátek, 26. dubna 2024

Inspekce stopla ničení unikátních lužních lesů

Inspekce stopla ničení unikátních lužních lesů

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na základě podnětu Hnutí DUHA zakázala ničit v lužních lesích na soutoku Dyje s Moravou vzácné druhy hmyzu a rostlin. Přikázala státním lesům, aby přestaly používat kontroverzní techniky, které poškozují půdu.

Lužní lesy pod Břeclaví patří mezi nejvzácnější části české přírody. Jsou součástí evropské soustavy ochrany přírody Natura 2000. Rostou zde nejstarší duby, jilmy a habry v České republice. Domov tu má řada druhů flóry i fauny ohrožených vyhubením, pro které se místům nad soutokem přezdívá Moravská Amazonie.

Ale státní Lesy ČR zde doposud velkoplošně těžily dřevo a vytvářely až dvouhektarové vykácené holiny. Během posledních deseti let tu zmizelo zhruba 650 hektarů starých lesů [1]. Používaly přitom kontroverzní proceduru takzvané celoplošné přípravy půdy, při které vykácené plochy nejprve těžkou mechanizací přeoraly, frézami doslova rozemlely pařezy a pak teprve sázely nové stromky. Prakticky tak ničily vše, co se nachází ve dřevě pařezů a v zemi do hloubky 20 centimetrů: vzácné a populární brouky roháče velké, populace bledule letní, rostliny, která je na červeném seznamu druhů kriticky ohrožených vyhubením, i oblíbených sněženek či ladoňek. Postup přímo zabíjí i další vzácná zvířata, včetně čolků.

Inspekce konstatovala, že státní lesy, které argumentují, že musí sporné techniky používat, neboť jsou levnější než ohleduplná těžba, ve svém podání uvedly dramaticky podhodnocené náklady. Čísla, jež Lesy ČR předložily, jsou podle ČIŽP o 45 % nižší než v oficiální vyhlášce ministerstva financí. Podle pracovníků ČIŽP není pochyb, že lze stromy těžit, aniž by musely hynout vzácné rostliny a zvířata. Navíc případné menší náklady neomlouvají porušování zákona.

Ministerstvo životního prostředí nedávno navrhlo v lužních lesích vyhlásit chráněnou krajinnou oblast.

Doktor Lukáš Čížek, zoolog z Entomologického ústavu Akademie věd a odborník na jihomoravské lužní lesy, řekl:
"Rozhodnutí inspekce je v jistém smyslu přelomové. Nezbývá než doufat, že jde o první z mnoha kroků na cestě k citlivějšímu hospodaření v našich lesích."

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Verdikt inspekce stopl devastaci úžasných lužních lesů v takzvané Moravské Amazonii. Je to průlom pro ochranu unikátní jihomoravské přírody. Skončí tak pravidelné zabíjení mnoha vzácných rostlin, brouků a motýlů. Zákaz orby a frézování také znamená, že státní lesy tu budou muset začít zdravěji hospodařit a přestat kácet tak velké plochy najednou."

Kontakt:
Jaromír Bláha. Hnutí DUHA, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Petr Jelínek, Hnutí DUHA Brno, telefon 736 733 387
Lukáš Čížek, Entomologický ústav Akademie věd ČR, telefon 608 562 628

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů