Pátek, 19. dubna 2024

Z Bulovky odpad nezmizel, firma bude platit

Z Bulovky odpad nezmizel, firma bude platit

Bulovka - Obrovské hromady odpadu stále vítají návštěvníky obce Bulovka na Frýdlantsku. Nelegální německý odpad, uložený v okolí tamního bývalého teletníku, přitom měl být už dávno pryč.

Společnost Nisa Recycling měla sedm a půl tisíce tuny hadrů, plastových lahví i domácího komunálního odpadu odklidit do konce roku 2009. Na místě se však nezměnilo nic.

"Všechno je při starém. Nevíme, jestli firmě neprodloužili termín nebo něco podobného," řekl Deníku starosta Bulovky Petr Dušek. Jak Deník zjistil, nic podobného se nestalo. Firmě proto hrozí vysoká pokuta za nesplnění podmínek.

"Pokutu dostanou v každém případě. Teď půjde o to, jak budou vstřícní při dalším řešení problému. Pokud nebudou komunikovat, mohou zaplatit pokutu až do výše jednoho milionu korun," poznamenala Danuše Hráská z České inspekce životního prostředí v Liberci.
Dvakrát hořel

Německý odpad je pro obec nebezpečný, v posledních dvou měsících dvakrát hořel. Podruhé v noci ze Štědrého dne, kdy k němu muselo vyjet pět hasičských jednotek. Starosta Dušek přiznává, že z požárů mají místní skutečně velký strach.

"Máme obavy zejména z toho, že nám tady z pětadevadesáti procent proudí západní větry směrem z Arnoltic, které zasahují celou Bulovku, Dolní Oldříš a Pertoltice. Bojíme se, že v případě většího požáru mohou nastat obrovské problémy s nebezpečnými zplodinami," vysvětlil starosta Dušek.

Na tisíce tun odpadu si stěžují samotní obyvatelé. Především v letních měsících je trápí zápach, obrovské množství much a také krysy či potkani. "V létě jsme tam prováděli šetření a bylo to opravdu šílené. Navíc to nevypadá dobře, zvlášť když leží zrovna u vjezdu do obce," dodal starosta s tím, že od léta odpadu ještě citelně přibylo.
Původní idea

Původně měl odpad, který Bulovku trápí od roku 2005, přinést obci alespoň něco pozitivního, a to pracovní místa. "Původní idea bývalého starosty byla taková, že by se tam mohlo vytvořit kolem dvaceti pracovních míst na přebírání odpadu. To ale nakonec nedopadlo," uzavřel Dušek.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů