Středa, 24. dubna 2024

Auta si vyrobí vodík sama..

Auta si vyrobí vodík sama..

Vodík se coby palivo budoucnosti opět přihlásil o slovo. Společnosti Ultra Green a OM Energy totiž pracují na společném projektu, který by měl v následujících letech umožnit autům s klasickými spalovacími motory, aby si toto palivo sama vyráběla během jízdy.

K nižší spotřebě aut má vést elektro-vodíkový generátor (EHG, Electro Hydrogen Generator). Technologie využívá výfukových zplodin, aby jimi poháněla generátor. Ten při jízdě z vody vytváří vodík, který se míchá s benzinem či naftou a slouží jako palivo. Ze spalované směsi přitom vodík tvoří dvacet procent, čímž se snižuje spotřeba i emise auta. Zplodiny údajně poklesnou zhruba o třicet procent a motoru stačí o pětinu méně paliva.

Elektro-vodíkový generátor společnost OM Energy vyvíjí od roku 2005. Její studie ukazují, že by výrobu motoru implemetace systému zvýšila přibližně o tisíc eur (cca 26 tisíc korun). Smlouva se skupinou Ultra Green má mimo jiné vést k tomu, aby systém bylo možné dodatečně montovat i do současných vozidel.

"Musíme vyřešit ještě spoustu konstruktérských problémů týkajících se zavádění do praxe," tvrdí předseda představenstva Ultra Green Anthony Blakey, "Během tohoto roku bychom však měli dokázat, že základní princip systému funguje. Hodláme totiž EHG zabudovat jak do malého auta s pohonem všech kol s motorem o objemu 1,6 litru, tak do velkého vojenského vozidla s dvanáctilitrovou pohonnou jednotkou."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů