Sobota, 20. dubna 2024

ČIŽP zakázala lesníkům používání půdních fréz na Soutoku

ČIŽP zakázala lesníkům používání půdních fréz na Soutoku

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) nařídila lesníkům, aby ve dvou evropsky významných přírodních lokalitách Soutok-Podluží a Niva Dyje na Břeclavsku upustili od používání fréz při úpravě půdy před výsadbou nových stromků. Toto opatření má přispět k lepší ochraně tamních vzácných druhů živočichů a rostlin v oboře Soutok. ČTK to dnes řekl pracovník ČIŽP Vítězslav Polách.
Podle rozhodnutí mohou lesníci používat půdní frézy, ale jen za předpokladu, že k tomu dostanou výjimku od krajského úřadu. Aby potvrzení dostali, musí předložit znalecký posudek, v němž experti potvrdí, že v oblasti, která má být frézami upravena, nežije žádný ze vzácných druhů živočichů či rostlin.
Lesníkům se to nelíbí. Tvrdí, že postupují při úpravě půdy před výsadbou opatrně. Podnik Lesy ČR se proti rozhodnutí ČIŽP odvolal. Ve věci bude ještě rozhodovat ministerstvo životního prostředí. Rozhodnutí inspekce proto zatím není pravomocné.
Soutok-Podluží a Niva Dyje leží na soutoku řek Dyje a Moravy. Tato lužní oblast je jednou z přírodně nejcennějších lokalit v republice. Rostou v ní nejstarší duby, habry a jilmy ve střední Evropě. Lokalita je domovem mnoha živočišných druhů ohrožených vyhubením. Vědci tuto lokalitu přezdívají Moravská Amazonie.
Na problémy upozornili ekologové. Vadilo jim, že lesníci vytvářejí při kácení holiny a půdu pak při přípravě na výsadbu mladých stromků upravují frézami. Ty rozdrtí vše v ní do hloubky 15 centimetrů. Opatření má za cíl zlikvidovat staré kořeny.
Polách zdůraznil, že vytvoření holiny je před výsadbou mladých dubů nezbytné. Používání fréz ale může podle pracovníků inspekce skutečně ohrozit populaci vzácných živočichů - například roháče obecného, kozlíčka jilmového, kuňky obecné či čolka dunajského.
Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů