Úterý, 23. dubna 2024

Návrh měst, jak ulevit znečištěnému ovzduší: MHD zdarma

Návrh měst, jak ulevit znečištěnému ovzduší: MHD zdarma

S návrhem, že dopravní podnik bude občany v době obzvláště znečištěného ovzduší (které by bylo specifikováno jako trojnásobné překročení koncentrací polétavého prachu) vozit zdarma, přišla některá města v regionu - předběžně vyhlásilo souhlas vedení měst Karviné či Ostravy.

"Dopravní podnik Ostrava nyní zpracovává analýzu tohoto opatření. Zatím jsme to probrali na vedení města a chtěli bychom to zavést," uvedl pro Moravskoslezský Deník primátor Ostravy Petr Kajnar. Opatření si vyžádá zvýšení dotace pro dopravní podnik.

Komentář Arniky:
Zákonný limit pro polétavý prach v ovzduší je 50 ug/m^3. Podle klasifikace ČHMÚ se kvalita ovzduší označovaná jako špatná pohybuje v rozmezí hodnot 70 - 150 ug/m^3 polétavého prachu. Třikrát překročený limit je tedy nejzazší hranicí pro tento stav, dalším stupněm je už jen velmi špatná kvalita, která nastává od 150 ug/m^3 výše.

Trojnásobné překročení koncentrací polétavého prachu je tedy už opravdu vysoké a ideální by bylo, kdyby se toto navrhované opatření realizovalo už například při dvojnásobném překročení. To by si však zřejmě vyžádalo mnohem více financí, neboť v zimě jsou nadlimitní koncentrace prachu v regionu na denním pořádku.

Aby lidé ve dnech, kdy je ovzduší zvláště znečištěné, dali přednost MHD před osobním autem, je ale důležité, aby MHD skutečně co nejlépe vyhovovala jejich požadavkům a spoje zajišťovaly dobrou dostupnost mezi městem a jeho okrajovými částmi a okolními obcemi, například pro občany dojíždějící do města za prací. Jen pokud bude cestování hromadnou dopravou snadné a pohodlné, budou lidé zvažovat, že svá auta nechají doma.

Snižování znečištění z dopravy je však jednou z částí zdejší mozaiky zdrojů znečištění. Pouze aktivní řešení všech zdrojů, z nichž průmyslové zdroje mají dle studií vliv majoritní, povede ke zlepšení kvality ovzduší. Podle dostupných informací navíc například město Ostrava postrádá vyhovující dopravní koncepci, která by řešila dopravu celkově a nejenom v období špatných rozptylových podmínek.

Zdroj: www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů