Pátek, 29. března 2024

Sněhu na horách není tolik, aby hrozila velká voda

Sněhu na horách není tolik, aby hrozila velká voda

Havířov - Vodohospodáři se zatím prudké oblevy nebojí. Vodu z přehrad neodpouštějí

S větším odpouštěním budou pravděpodobně čekat až do chvíle, kdy začne sníh odtávat na horách. To se dá očekávat asi až na jaře. Vypočítanou manipulací s odtokem většího množství vody vodohospodáři opět z přehrad odplaví nečistoty a sinice, aby voda vydržela kvalitní po celé léto.

Žermanická i Těrlická přehrada mají dostatečnou rezervu k pojímání vody z beskydských vrchů. Žermanice odpouštějí do řeky Lučiny necelý jeden kubický metr vody za sekundu, ze sousední Těrlické přehrady do Stonávky odtéká něco málo přes jeden kubík.

"Pravidelně získáváme informace o množství sněhu na horách. Toho tam zhruba stejně, jako v nížinách a není ho tolik, aby hrozila nějaká větší voda. Nepředpovídají to ani teploty. Hladiny přehrad jsou proto nyní stabilní a neupravujeme ani odtok. Změnit by to mohlo jen další vydatné sněžení a následné tání," vysvětlil hlavní dispečer společnosti Povodí Odry Jiří Pagáč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů