Pátek, 29. března 2024

Výpalné za státní půdu se vrací

Výpalné za státní půdu se vrací

Svaz marginálních oblastí (SMO) upozorňuje, že navrhovaná novela zákona o prodeji státní půdy poškodí české zemědělce. Novela opětovně zavádí absolutní přednost spekulantů s restitučními pohledávkami před zemědělci hospodařícími na prodávané půdě. Svým pojetím se tak návrh zákona vrací ke stavu, kdy zemědělci byli nuceni spekulantům s restitučními pohledávkami platit výpalné, aby si mohli koupit půdu, na které hospodaří.

Tento velmi problematický návrh předkládá bývalý předseda zemědělského výboru poslanecké sněmovny Ing. Ladislava Skopal pod č.j. 101000/10, jako návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků.

Situaci, kterou se uvedený návrh pokouší nastolit, už naši zemědělci jednou zažili. Po celé republice tak cestovaly restituční nároky s vidinou lukrativního zhodnocení. Cílem velké části držitelů nebyla jejich výměna za pozemky, ale pouze nátlak na zemědělce. Ta samá restituční pohledávka byla používána opakovaně v různých okresech. Tento princip absolutní přednosti restitučních pohledávek při nákupu jakýchkoliv pozemků vedl k nárůstu ceny restitučních pohledávek až na 300 procent jejich nominální hodnoty.

Dle názoru SMO uvedená novela není třeba a situaci zemědělců jen zhorší. Dosavadní uspokojování restitučních nároků probíhalo standardně a neuspokojeny zůstávaly převážně jen nároky očekávající abnormální míru zhodnocení. Je logické, že díky takovýmto návrhům se uplatňování restitučních pohledávek v praxi bude opět oddalovat, protože se znovu stanou vítaným zdrojem nezdaněných příjmů z výpalného.

Svaz marginálních oblastí

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Ing. Milan Boleslav
předseda Svazu marginálních oblastí

Kontakt:
Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368
předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225
Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů