Pátek, 19. dubna 2024

Putující kontejner zbavil malé obce 307 tun elektroodpadu

Putující kontejner zbavil malé obce 307 tun elektroodpadu

Nový projekt kolektivního systému ELEKTROWIN loni využilo k likvidaci starého elektra 349 obcí, jež nemají sběrný dvůr nebo je pro obyvatele hůře dostupný

Praha - Na skutečnost, že i občané malých obcí jsou ochotni vysloužilé elektrospotřebiče ze svých domácností odevzdávat na sběrné dvory a jiná místa k tomu určená jen je-li to pro ně pohodlné, odpověděl loni kolektivní systém ELEKTROWIN, který se zpětným odběrem vysloužilého elektrozařízení zabývá, novým projektem "Putující kontejner".

Projekt "Putující kontejner" je určený pro malé obce, které vlastní sběrný dvůr nemají a dostupnost nejbližšího není pro obyvatele snadná. Těm tak putující kontejner přímo v jejich bydlišti dává příležitost zbavit se starých a nefunkčních spotřebičů zcela jednoduše a přitom ekologicky.

"Lidé se chtějí chovat ekologicky, a když tu možnost mají, neodvezou starý spotřebič na černou skládku nebo ho nevhodí do popelnice," říká generální ředitel ELEKTROWINU ing. Roman Tvrzník. "A putujícím kontejnerem jim tuto možnost dáváme," dodává.

O putující kontejner projevilo během loňského roku zájem 349 obcí v 22 mikroregionech či svazcích obcí v celé ČR s celkovým počtem obyvatel 239 300. Do uzamykatelného kontejneru lidé odložili celkem 309 tun elektroodpadu, o jehož předání k recyklaci se postaral ELEKTROWIN.

Přínos obcím přinesl projekt "Putující kontejner" nejen z hlediska ochrany přírody a životního prostředí, ale také jim ušetřil značné prostředky, které by vynaložily, pokud by se o elektroodpad musely postarat samy. Jak přistavení uzamykatelného kontejneru, tak i odvoz a zpracování elekrodpadu, včetně zajištění informačních materiálů pro občany zajistil ELEKTROWIN.

Potřebě zbavit se starých spotřebičů jednoduše a šetrně k přírodě vyšel ELEKTROWIN vloni vstříc také obyvatelům 80 měst a obcí ČR prostřednictvím ekoshow "Zatočte s elektroodpadem!", při níž se vybralo 65 tun elektroodpadu.
Zároveň pokračoval v rozšiřování míst zpětného odběru "na dosah lidem" rozmístěním speciálních košů na drobný elektroodpad v dalších prodejnách elektro.

Elektrowin a.s. byl založen 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče i elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Prostřednictvím více než 650 sběrných míst ve 490 městech, 2300 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů zajištěných ve více než 4200 obcích vytvořil 7100 míst zpětného odběru a smluvně pokrývá přes 92 % české populace. Za dobu svojí existence zajistil zpětný odběr více než 75 000 tun vysloužilých elektrospotřebičů.

Pro bližší informace prosím kontaktujte:
Taťána Pokorná, Elektrowin, tel.: 241 091 832, e-mail tana.pokorna@elektrowin.cz
Květa Hrubešová, Omne bonum, e-mail: hrubesova@omnebonum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů