Pátek, 29. března 2024

Ruský premiér požehnal ekologicky nebezpečné továrně na jezeře Bajkal

Ruský premiér požehnal ekologicky nebezpečné továrně na jezeře Bajkal

Ruský premiér Vladimir Putin povolil znovu otevřít provoz v továrně v ekologické zóně na břehu jezera Bajkal. Stalo se tak i přes dlouholetá varování ekologů, podle nichž papírna ohrožuje ekosystém vodní plochy. Bajkal je přitom největším sladkovodním jezerem na světě, které slouží jako zdroj pitné vody.

Ruský premiér povolil továrně, spadající pod kontrolu finančního magnáta Olega Děripasky, pokračovat ve výrobě celulózy, papíru a kartónu. Uvádí to nařízení zveřejněné na vládních webových stránkách.

Už dříve Vladimir Putin s odvoláním na názory odborníků uvedl, že celulózka neznamená pro jezerožádné ohrožení. Ruští ekologové ale varují před opakem.

Továrna postavená v 60. letech minulého století na břehu jezera, které zadržuje pětinu světových zdrojů povrchové pitné vody, podle nich znamená riziko pro místní flóru i faunu. Organizace Greenpeace už uvedla, že bude žádat prezidenta Dmitrije Medvěděva, aby rozhodnutí premiéra zvrátil.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů