Úterý, 16. dubna 2024

Vize 2020: Nové technologie šetří životní prostředí

Vize 2020: Nové technologie šetří životní prostředí

Odložení části spotřeby na úkor investicí do vzdělání, výzkumu a nových technologií zlepší stav životního prostředí. Česká republika by také zřejmě již nemusela nikdy prolomit ekologické limity těžby hnědého uhlí. To jsou jen některé teze, které zazněly v rámci diskuse Vize 2020 v Ústí nad Labem.

"Odložená spotřeba a investice do budoucnosti, to je klíč k ekonomii i ekologii. Je evidentní, že to, co nám zajistí konkurenceschopnost, nám zároveň zajistí vyšší kvalitu života. Ohled na zájmy příští generace, na možnosti vzdělání a uplatnění našich dětí, je zároveň ohledem k životnímu prostředí. V tomto smyslu je ODS mnohem ekologičtější než česká levice, která se daleko spíše stará o konzum, než o přírodu," řekl na úvod diskuse předseda ODS Mirek Topolánek.

Modernější a šetrnější technologie budou podle občanských demokratů produkovat výrobky s vysokým obsahem vědeckých poznatků a přidanou hodnotou, ne vysokým obsahem železa a uhlí. Prolomení limitů těžby uhlí také závisí na tom, nakolik bude Česká republika využívat jadernou energii.

První místopředseda ODS David Vodrážka jako garant ekologického tématu zdůraznil, že životní prostředí je pro ODS prioritou. Životní prostředí podle něj zasahuje do agendy mnoha ministerstev, a je proto výzvou pro silného premiéra, aby sladil dopravní, energetické, zemědělské a další politiky. "Ochrana životního prostředí není úkolem jen pro ministerstvo životního prostředí, významnou roli hrají také starostové a primátoři," zdůraznil Vodrážka. Právě proto převzal záštitu nad novou iniciativou "Desetina dolů v roce 2010," kterou vyzývá radnice úsporám energie o 10% v letošním roce (více na www.desetinadolu.cz).

Vlády vedené ODS v devadesátých letech masivně investovaly do obnovy extrémním levičáctvím poničeného životního prostředí. Občanští demokraté prosadili zákony, které změnily pomocí ekonomických nástrojů chování největších znečišťovatelů. ODS také zahájila složitý transformační proces vedoucí k proměně těžkého a prostředí ohrožujícího průmyslu.

Deváté regionální diskuse Vize 2020 v Ústí nad Labem navštívilo 150 účastníků, z nichž velkou část tvořili mladí lidé. Se svými příspěvky vystoupil například primátor Ústí nad Labem Jan Kubata, náměstkyně ministerstva životního prostředí Rut Bízková či generální ředitel společnosti Eko-Kom, a.s. Zbyněk Kozel. Prezentace se ujali také předseda skupiny poslanců ODS v Evropském parlamentu Miroslav Ouzký či primátor města Kladna Dan Jiránek.

Záznamy všech diskusí i harmonogram následujících jsou na www.vize2020.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů