Pátek, 19. dubna 2024

Kvůli sněhu nyní nemohou lesníci těžit dřevo

Kvůli sněhu nyní nemohou lesníci těžit dřevo

Vyškovsko - Sněhová záplava z posledních dnů zkomplikovala život lesníkům. Sníh sice přináší lesu velice potřebnou vláhu, těžební práce, které mají být teď v plném proudu, ale stojí.

"Na spoustu míst v lese se není možné s žádnou technikou dostat. Odvoz dřeva a těžba stojí. Cesty jsou zledovatělé, takže těžká auta do lesa vůbec nemají šanci dojet. Ostatně do revíru se v podstatě nedostane ani personál a lesní dělníci," uvedl vedoucí bučovické lesní správy Otakar Pavlík.

Ten odhadl, že objem nahodilé těžby, tedy stromů, které padly vesměs v důsledku nepřízně počasí, činí na území lesní správy nyní patnáct set kubíků. "Je to ovšem jen hrubý odhad a čísla se neustále den po dni mění. Až se dostaneme do terénu, budou asi úplně jiná, patrně podstatně vyšší," zdůraznil lesní správce.

Stromy praskají jak párátka

Sníh v kombinaci s mrazem a větrem už stihl spousty porostů poničit. Jak na konci minulého týdne informoval revírník Jiří Dobeš, kvůli ledovce se mnohé dřeviny lámou. "Větve jsou úplně nahnuté směrem dolů. Naši pracovníci projížděli lesní cestu z Pavlovic k Orlovicím. Celý den odhazovali zlomené větve i vršky stromů z cesty," popsal Dobeš.

Podle Pavlíka nejvíc trpí jehličnany. "U listnatých stromů vesměs opadávají jednotlivé větve, zatímco třeba smrk se často zlomí v půli, což samozřejmě přináší větší ztráty," objasnil bučovický lesní správce.

Doplnil, že námrazou a silnou vrstvou sněhu trpí jak staré porosty, tak i mlaziny nebo středně staré dřeviny ve věku okolo čtyřiceti let. "Bude to zřejmě ještě dost závažný problém, obzvlášť pokud bude dál sněžit a mrznout. Za první čtvrtletí musíme vytěžit čtyřicet tisíc kubíků dřeva a ještě jsme se pořádně nedostali do lesa," povzdechl si šéf lesní správy, která obhospodařuje většinu porostů na území Vyškovska.

Se stejnými problémy se potýkají také lesníci Vojenských lesů a statků.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů