Sobota, 20. dubna 2024

Dusík: Program Zelená úsporám na svůj vrchol teprve čeká

Dusík: Program Zelená úsporám na svůj vrchol teprve čeká

Jedním z bodů nedávné schůze tripartity byl program ministerstva životního prostředí Zelená úsporám. Ten patří ke klíčovým opatřením protikrizového balíčku navrženého NERVem a je součástí "Exit strategy", kterou současná vláda tripartitě předložila.

Program plní svůj účel. Tím je od samého začátku několik výhod: snižování výdajů domácností za energie, značný environmentální přínos v podobě snižování emisí oxidů síry, prachových částic, CO2 a dalších znečišťujících látek v ovzduší a tím i ochrana klimatu a zvyšování energetické bezpečnosti státu. Díky využití obnovitelných zdrojů a razantním úsporám energií se nemusíme tolik obávat, že uhlí časem dojde a kohoutky ruského plynu se zavřou. Vedlejšími neméně důležitými efekty je pak rozhýbání klesajícího zájmu o české řemeslo a zvýšení zaměstnanosti na regionální a místní úrovni.

Program má "na kontě" už 17 miliard korun, které ministerstvo získalo prodejem emisních přebytků z minulých let. V průběhu letošního roku se tato částka může zvýšit o dalších 8 miliard. Dosud se nám dařilo prodávat přebytky výhodněji než jiným zemím, na čemž měla značný podíl atraktivita programu Zelená úsporám pro kupce přebytků. Současných 17 miliard každopádně představuje reálné a dostupné prostředky, na které se můžeme spolehnout, narozdíl od vzdálených plánů na rozšiřování Temelína či souboru neudržitelných energetických vizí v návrhu Státní energetické koncepce - od otevření nových uranových dolů až po kompletní vyuhlení severních Čech.

Po úpravě podmínek programu ze srpna a září loňského roku, vzrostl počet všech žádostí o tisíce. Více než 300 žádostí týdně, to je momentální narůst žádostí o dotace, kterými je Státní fond životního prostředí doslova zaplaven. Právě tento nárůst ze strany "drobných" žadatelů představuje největší úspěch programu. Program Zelená úsporám totiž ještě nedosáhl svého vrcholu, čeká na něj první hlavní stavební sezóna a promítnout by se zde mělo i přibývání žádostí o zateplování panelových domů. Takováto jedna žádost představuje požadavek na dotaci v miliónech či desítkách miliónů korun, těsně před schválením jsou jich nyní desítky, stovky pak rozpracované. Jednoduchými počty se tak snad podaří umlčet různé skeptiky, kteří nevěřili, že prostředky budou efektivně využity. Ti předkládají různé "zlepšováky" - od rozdání peněz vybraným průmyslovým podnikům po dublování stávajících dotačních titulů z evropských fondů. Takové změny ovšem podmínky uzavřených kupních smluv nedovolují. Peníze jsou určeny výhradně na nejúčinnější a jinými zdroji nepokryté úspory emisí - tedy zejména na snižování spotřeby energie a podporu obnovitelných zdrojů v domácnostech.

Program Zelená úsporám je nejvýznamnější nástroj státu, který v této kritické době šetří peněženky občanů. Veřejnost by si neměla nechat za žádnou cenu tyto prostředky vzít.

Jan Dusík, ministr životního prostředí

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů