Sobota, 20. dubna 2024

Houbařův ráj

Houbařův ráj

Hlíva ústřičná je vynikající v kuchyni a pomáhá i na řadu zdravotních neduhů. Petr Samec vybudoval v šumavském podhůří mykofarmu, v níž ji pěstuje ekologicky, v přirozených podmínkách, a především s láskou. "Každý trs projde mýma rukama nejmíň čtyřikrát," říká.

Vmalé místnosti stojí regál vedle regálu, na policích jsou vyrovnané dvacetikilové balíky. Vypadají jako větší balení zeminy, ale z každého se na několika místech derou ven trsy hub. V budově bývalého kravína je uprostřed ledna opravdu zima, čeká se na topenáře. Kdyby bylo o pár stupňů víc, stačilo by deset dní, a hlívy by mohly putovat k zákazníkům. "Někdo jí dopřeje až 17 stupňů, chce ji mít rychle narostlou. Já považuji za optimální 10 až 15 stupňů. Čím pomaleji, a tedy déle roste, tím více toho ze substrátu nasaje," vysvětluje Petr Samec, majitel mykofarmy v Trhoníně nedaleko Vimperka.

To, čemu říká substrát, je vypraná sláma, do které se vpraví houbová kultura. Balík se potom uloží na čtyři týdny do takzvané předpěstírny, kde je třicet stupňů. Tam houba proroste slámou a připraví se na plození.

Mykofarma zatím distribuuje své plody jen do okolí. Jsou k mání v prodejnách Jednoty na Prachaticku, Strakonicku a Písecku, něco málo si odvezou drobní obchodníci. V jídle se dá hlíva použít stejně jako lesní houby, ale Petr Samec ji má nejraději na co nejjednodušší způsob. "Osmahnout na másle s kmínem anebo povařit a nakrájet do ledového salátu," doporučuje a zmiňuje i další velké plus svých výpěstků: "Jeden z našich zákazníků používá hlívu na výrobu léčivých přípravků. Posiluje imunitu, snižuje cholesterol, vyrábějí se z ní léky na játra i balzámy na kůži."

Petr Samec dbá na to, aby prodával jen dokonalé kousky. Ty méně vzhledné usuší. "Každý trs projde mýma rukama nejmíň čtyřikrát," vysvětluje. Sušená hlíva se dá, stejně jako ta čerstvá, objednat v jeho internetovém obchodě.

Dlouhá léta pracoval jako správce konkurzní podstaty, ale pak podlehl své houbařské vášni a vybudoval mykofarmu. Na houby nedá dopustit. "Fungují jako pumpa, natáhnou do sebe škodlivé látky, které potom tělo vyloučí. Některé choroby jsou proto u houbařů úplnou vzácností," přesvědčuje.

Trhonínská mykofarma je rodinný podnik. Petru Samcovi s ní pomáhají oba synové s manželkami a bratr. A mají velké plány. Zatím se provoz teprve rozbíhá, první hlívy sklidili v říjnu, ale kapacita pěstírny je nastavena až na 24 tun hub za sezonu. Časem by chtěli také rozšířit sortiment o další druhy. A jednou více otevřít farmu veřejnosti. "Uděláme tady pár pokojů, lidé se ubytují, my jim budeme servírovat salátky s hlívou a další zdravou stravu, v nedalekém rybníčku si budou moci chytit pstruha a z prutů vrby uplést košíky..," plánuje podnikatel.

Mykofarma
Svatá Maří 143
Trhonín (Vimperk)
internetový obchod: www.houby.eu

AUTOR: Lucie Jánská

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů