Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na TECHAGRO pro obchod, inspiraci i zábavu

Na své si kromě zemědělců přijdou také odborníci a zájemci o biomasu a v neposlední řadě i myslivci a milovníci zvířat.

Na TECHAGRO pro obchod, inspiraci i zábavu

Mezinárodní trojlístek veletrhů TECHAGRO, ANIMAL VETEX a SILVA REGINA nabídne návštěvníkům brněnského výstaviště nejnovější technologie, výrobky a služby pro zemědělství, lesnictví, chovatelství, veterinářství a zpracování biomasy. Na své si zde 21.-25. března přijdou také myslivci a milovníci zvířat. Veletržní komplex zaplní celý areál včetně nejmodernější haly P. Během pěti dnů přinese nabídku několika set firem a zajímavý program plný nových užitečných informací.

Komplex veletrhů zahrnuje 11. mezinárodní veletrh zemědělské techniky TECHAGRO, 11. mezinárodní lesnický a myslivecký veletrh SILVA REGINA a 10. mezinárodní veterinární veletrh ANIMAL VETEX.
Souběžně s agrárním trojlístkem proběhne v areálu SVĚTOVÁ VÝSTAVA VÝVOJE MYSLIVOSTI A LOVECTVÍ a také mezinárodní výstava rybářských potřeb s názvem RYBAŘENÍ. Tyto dvě akce zaplní zadní část výstaviště - pavilon Z a částečně pavilon P a potrvají o tři dny déle, tedy do 28. března.

Rozsah agrárních výstav bude srovnatelný s rekordním posledním ročníkem 2008, obsazená výstavní plocha činí více než 60.000m2. Největší podíl - přibližně 70% výstavní plochy i počtu vystavovatelů tvoří veletrh TECHAGRO s širokou nabídkou zemědělské mechanizace. Lesnická technika veletrhu SILVA REGINA má své tradiční místo na venkovních plochách v okolí pavilonů K, Z, F a P. Dodavatele technologií a výrobků pro živočišnou výrobu, veterinární techniky najdou návštěvníci v pavilonech A2 a G2. Veletržní areál zaplní nejen technologie, ale také hospodářská zvířata z nejlepších moravských chovů skotu (holštýnský, český strakatý i masný skot), ovcí, koz a prasat. Výstavu hospodářských zvířat čítající okolo 100 kusů najdeme v pavilonu H a na venkovní ploše u tohoto pavilonu.
Nebudou chybět ani koně, kteří jsou připraveni svézt nejmenší návštěvníky. Farma John Deere bude u pavilonu Y na volné ploše A, vystřídá se zde kolem dvacítky koní. Mezi nimi miniaturní zmenšeniny koní (miniappaloosy) a majestátní kobové z brněnské ZOO, poníci zapřažení v bryčce či zástupci amerických westernových plemen. Puntíkaté appaloosy, strakatí painti i svalnatí quartem se představí v ukázkách soutěží v obratnosti, eleganci a rychlosti. Pro diváky bude připravena i možnost komunikačních her s koněm v kruhové ohradě - Equipoint.

Biomasa přinese inspiraci pro české farmáře i zástupce obcí
Téma Biomasa jako obnovitelný zdroj energie má na agrárních veletrzích svoji tradici. V letošním roce zde však poprvé půjde o mezinárodní konzultace na téma Energetická soběstačnost regionu. Společné fórum s odborníky z Rakouska, Německa, Ceska a Slovenska má za cíl přinést výměnu zkušeností a inspiraci z již realizovaných úspěšných zahraničních projektů. Jedním z prezentovaných regionů bude např. rakouský Güssing, který je modelovým příkladem pro řešení optimalizace komplexního využití obnovitelných zdrojů energie na úrovni regionů.

O cenné zkušenosti se dále podělí odborníci z německé koordinační kanceláře pro obnovitelné zdroje C.A.R.M.E.N. či rakouská konzultační firma AGRAR Plus. Mezinárodní fórum proběhne 22. března a v další dny bude program biomasy rozdělen na lesnickou a zemědělskou část. V lesnické zazní např. téma zdroje dendromasy pro energetické účely, porovnání cen tepla a ostatních energií či příkladová studii provozu regionální kotelny. V zemědělské části půjde o diskutované téma využití bioplynových stanic, kompostování i pěstování fytomasy pro energetické účely. Důležitým tématem bude životaschopnost projektů a jejich kladná ekonomika. Po celou dobu budou probíhat také praktické ukázky zpracování biomasy a prezentace vystavovatelů.
"Doprovodný program Energetické využití biomasy je cíleně orientován k využití především českými farmáři, pracovníky zemědělských podniků, podniků odpadového hospodářství, příslušnými pracovníky orgánů státní správy a samosprávy obcí, měst a regionů, ale inspirativní může být i pro pracovníky agrárního a environmentálního segmentu strojírenství, souvisejících služeb, výzkumu a vývoje a všechny další, kteří se o problematiku obnovitelných zdrojů energie a energetického využití biomasy zajímají," uvedl jeden z garantů programu, prof. Ing. Jan Mareček, DrSc., vedoucího Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
Unikátní výstava trofejí a loveckých zbraní přiláká desetitisíce lidí
Světová výstava vývoje myslivosti a lovectví Brno 2010 v pavilonu Z připomene stoleté jubileum světové výstavy z Vídně. "Na veletrhu budou poprvé vystaveny vzácné sbírky zbraní a mysliveckých doplňků z depozitářů mysliveckých muzeí i ucelená Sallačova sbírka jelenovitých. Návštěvníci Světové výstavy vývoje myslivosti a lovectví poprvé zhlédnou mezinárodní soutěž studentů v mysliveckém troubení a vábení jelenů, kterou pořádá FLD ČZU v Praze," uvedl Jiří Macháček z České zemědělské univerzity v Praze, jeden z hlavních organizátorů výstavy. Výstava představí vývoj myslivosti a lovectví za uplynulých 100 let, bude se věnovat prezentaci vývoje myslivecké legislativy, hodnocení trofejí, chovu zvěře, zbraní, střeliva, lovecké optiky, odívání, umění, mysliveckého školství a vědy v České republice i dalších zemích světa. V rámci Světové výstavy vývoje myslivosti a lovectví představí na brněnském výstavišti své sbírky Národní zemědělské muzeum Praha. Jeho mimopražské pracoviště Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství z loveckého zámku Ohrada jej bude na výstavě reprezentovat bohatou expozicí. Mimořádně atraktivní bude ukázka trofejí z tzv. Sallačovy sbírky. Sbírka je jednou z největších kolekcí parohů jelenovitých z celého světa a V Brně budou návštěvníci moci obdivovat několik desítek kusů z této unikátní kolekce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů