Úterý, 23. dubna 2024

Acer přichází s ekologickými notebooky bez obsahu PVC a BFR

Acer přichází s ekologickými notebooky bez obsahu PVC a BFR

Acer uvádí na trh dle svých slov ještě "zelenější" nový notebook řady Timeline s označením Aspire 3811TZ/TZG, který je vyráběn z materiálů bez obsahu polyvinylchloridu (PVC) a brómovaných zpomalovačů hoření (BFR).

Společnost Acer tvrdí, že již dlouhou dobu zkoumá možnosti výroby "zelenějších" produktů a zavedla ekologické kategorie pro materiál, energii a recyklování. Nové notebooky řady Timeline jsou navrženy v souladu s těmito ekologickými kritérii, přičemž notebooky Aspire 3811TZ/TZG získaly certifikaci Energy Star 5.0.

Aspire 3811TZ/TZG jsou vyráběny z materiálů bez obsahu PVC a BFR (s výjimkou síťového kabelu). Vzhledem k chemickému složení se mohou z PVC a BFR na konci životnosti výrobků uvolňovat toxické látky, jako např. dioxiny a furany, a proto snížení obsahu PVC a BFR ve výrobcích Acer přispěje k ochraně životního prostředí před toxickými látkami obsaženými v elektronických zařízeních.

Nedostatek energie a klimatické změny patří k nejzávažnějším a nejpalčivějším problémům současného světa. V průběhu životnosti jsou IT výrobky většinou považovány za "opotřebované", jakmile začnou spotřebovávat nejvíce energie a uvolňovat nejvíce uhlíku. Z toho důvodu společnost Acer navrhla řadu notebooků Timeline se záměrem snížit spotřebu energie v průběhu doby používání. Systém omezující spotřebu energie v noteboocích řady Timeline dokáže ušetřit až 40% energie v porovnání s běžnými výrobky. Nový systém umožňuje notebookům Timeline pracovat údajně déle než 8 hodin na baterie.

Notebooky řady Timeline jsou navíc určeny k recyklování. Modulární konstrukce umožňuje dle výrobce uživatelům prodloužit životnost výrobků a tím snížit množství elektronického odpadu, protože jednotlivé moduly lze vyměnit.

autor Martin Noska
computerworld.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů