Čtvrtek, 28. března 2024

Program pro podporu energeticky úsporných výrobků

Program pro podporu energeticky úsporných výrobků

V návaznosti na program Zelená úsporám, v rámci něhož jsou finančně a informačně podporovány úspory energie v domácnostech v oblasti vytápění a ohřevu vody, připravuje Ministerstvo životního prostředí vznik doprovodného programu "Partnerství Zelená úsporám", zaměřeného na oblast domácích spotřebičů a dalších "energetických výrobků".

Cílem programu Zelená úsporám je snížení energetické náročnosti provozu budov (domácností), a to prostřednictvím dotací v oblasti vytápění a ohřevu vody (energetické úspory, obnovitelné zdroje energie). Významný potenciál úspor však v domácnostech existuje také v oblasti elektrospotřebičů a dalších energetických výrobků, jejich správného výběru a obsluhy.

Organizátoři programu Zelená úsporám (Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí) se proto rozhodli do aktivit tohoto programu zahrnout i zmíněnou oblast elektrospotřebičů. V tomto případě se však nejedná se o přímou finanční nebo jinou dotační podporu, ale o informační a propagační sekci programu, v rámci které bude stanoven specifický okruh výrobků, které mohou být spotřebitelům doporučeny na základě jejich výhodných parametrů z hlediska provozní spotřeby energie nebo dopadů na životní prostředí.

V rámci programu Partnerství bude vytvořena databáze konkrétních výrobků, splňujících stanovená kritéria, týkající se především provozní spotřeby energie, případně vody a dalších environmentálních aspektů. Možnost zařazení do databáze budou mít pouze energeticky nejúspornější výrobky, vybrané podle předem daných kritérií energetické náročnosti. Databáze bude pravidelně aktualizována.

K jednotlivým kategoriím výrobků, zařazeným do programu, budou přidány informace o jejich vhodném výběru (kritéria z hlediska spotřeby energie a dopadů na životní prostředí), správné obsluze (vedoucí ke skutečně nízké spotřebě energie) a likvidaci (instrukce kde a jak recyklovat).

Možnost zapojení se do aktivit programu Partnerství je otevřena pro všechny účastníky trhu, především pro výrobce spotřebičů a dalších výrobků zahrnutých do programu, dále pro prodejce, spotřebitelské a neziskové organizace, recyklační společnosti, média aj.

Plánované spuštění programu je v březnu 2010.

Zdroj: www.tzb-info.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů