Pátek, 19. dubna 2024

Do jara kolem silnic zmizí přes 3 tisíce stromů, ekologové protestují

Do jara kolem silnic zmizí přes 3 tisíce stromů, ekologové protestují

PRAHA - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce do jara vykácet podél silnic 3327 stromů. Stromy jsou podle ŘSD ve špatném stavu a mohly by se zřítit na projíždějící auta. Proti záměru se postavili ekologové.

"Plánujeme pokácet jenom mrtvé nebo uschlé stromy, které byly odborníky posouzeny jako stromy, které by svým pádem nebo pádem svých jednotlivých částí mohly ohrozit provoz," řekla serveru mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Stromy mají zmizet do března.

Kácení chce zabránit Arnika
Česká inspekce životního prostředí (ČIZ) ale tvrdí, že má zkušenosti s tím, že se v minulosti kolem silnic odstraňovaly i zdravé stromy v optimálním věku. Kácení zdravých stromů chce zabránit například i ekologické hnutí Arnika.

Válka o aleje probíhá už několik let. Loni chtělo ŘSD porazit kolem silnic 9000 stromů. Podmínky pro kácení ale zpřísnila novela zákona o ochraně přírody. Nyní bude záležet na tom, jak každý jednotlivý strom posoudí příslušný krajský nebo obecní úřad. Příslušné úřady mohou také nařídit, aby byla na místě vykácených stromů vysazena nová alej.

"Stromy jsou nebezpečné pro řidiče"
Silničáři argumentují především tím, že stromy kolem silnic jsou nebezpečné pro řidiče. "V loňském roce skončilo 4500 nehod srážkou se stromem. Zemřelo při nich 12 lidí, což je poměrně vysoké číslo," řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Ekologové ale mají opačný názor. Strom nikdy není příčinou nehody, vždycky je to rychlá jízda nebo nevěnování se jízdě, čili pokaždé jsou na vině řidiči, uvedl člen hnutí Arnika.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů